12.6.28

Catatan Rehlah ke Sg Bil







Pada minggu ke dua cuti sekolah lepas (7/6/07) kesemua ahli keluargaku(kecuali ayah& adik bongsu) berkelah ke Sg. Bil. Dari kampungku ke Sg Bil perjalanan pergi ke sana lebih kurang 20 minit.
Sg Bil ini memang sesuai untuk bermandi manda. Kita boleh pilih tempat berdasarkan famili yg dibawa. Kalu ramai budak2 kecik ygng tak reti berenang cariklah tempat yang changkat(tohor/tak dalam).
Untuk makluman semua pusat perkelahan ini mempunyai kemudahan tandas, pondok berehat, tempat menyalin pakaian serta gerai-gerai makan. Tiada bayaran tempat letak kereta dikenakan kecuali RM1.00 sebagai bayaran masuk. Kedudukan Lata Sg Bil ini adalah 24km arah Utara Tg Malim. Untuk ke kawasan perkelahan ini dari pekan Tanjung Malim, pengunjung akan melalui kawasan perkampungan iaitu Kampung Behrang Ulu, Kg. Sungai Dara, Kg Sungai Sekiah dan akhirnya Kg. Sungai Bil.
info asal di sini.

Nasihat aku
Kalu nak pergi pergilah pada hujung minggu. Kalu macam kami ni memang seksa. Aku yg keluar tanduk(buang air besar) jenuh carik tempat. Tandas takde air & gelap ya amat. Nak salin baju(bg yg pompuan) kena la buat open atau carik port yang terlindung ckit. tapi kalu dari segi suasana air terjun memang ok sangat la. Tapi aku tak gerenti kalu ko pigi hujung minggu nanti semua kemudahan tadi beroperasi. Mungkin gak dah jadik gajah putih. So mind of your own risk.


p/s: gambar atas sekali aku cilok dari sini. Yang lain2 dari semua dari website yang ada info tadi.
Aku maleh lg nak update entry. Tapi dah ada orang komen, kenalah update gak. Insya Allah pas ni blog ni tak bersawang terlalu lama.

ليست هناك تعليقات: