28.11.26

Muhasabah diri

Dalam hadisnya, Rasulullah saw meriwayatkan bahawa: “Seseorang akan tergolong dalam golongan orang yang â€کrugi’, apabila hari ini sama saja dengan hari semalam, tergolong dalam golongan ’celaka’, apabila hari ini lebih buruk daripada hari semalam dan tergolong dalam golongan â€کberuntung’, apabila hari ini lebih baik daripada hari semalam."


    So menjelang tahun baru Masihi(Tahun kelahiran nabi isa)kalu nak muhasabah diri silakan.Sepatutnya kita muhasabah diri setiap malam sebelum tidur.


-Fikir apa benda maksiat, pahala yg aku telah buat. Mana lagi banyak maksiat atau pahala?

- Berapa kali aku istighfar hari ni. Berapa banyak ayat suci yang telah kita baca

- Maafkan segala dosa org kat kita


Umat Islam harus cemerlang

Hari ini mesti lebih baik dari semalam

Jangan buang masa

Siapa kata kita tidak boleh

Kita ada Allah Maha Kuasa

Kita punya kuasa tenaga

Doa sebagai senjata

Umat Islam sentiasa boleh.


Lirik lagu menuju Wawasan oleh Firdaus


p/s: toce kepada NI dengan entry Renungan Hari Jumaat . So dapat idea nak tulis.Jazakallah hukhairan jazak

27.11.26

Apa fungsi Raja Melayu?

Adakah hanya ketika


- merasmikan sidang DUN negeri
- merasmikan upacara rasmi kerajaan cam rumah terbuka krismas (Agong rasmi)& sambutan merdeka?

atau hanya sebagai simbolik sahaja?

Sedih kerana masa banjir tu tiada satu sultan (termasuk pemangku raja Perlis) yg datang menziarahi mangsa banjir. (Betulkan saya jika saya tak tahu.) Memang depa tu pun tak leh buat apa2. Tapi mai la tunjuk simpati kat mangsa banjir. Ada org kata mai atas sebab politik? Lainla kalu UMNO,PAS & KeADILan yg bagi....

p/s: Cik Ni - Berapa hari lagi nak tunggu Agong mencemar duli mai lawat mangsa banjir peghelih?

25.11.26

Adakah ini akan berlaku

- suma sambutan tahun baru dibatalkan. Perbelanjaan menyambutnya disalurkan kepada suma mangsa(tak kira parti asalkan layak) banjir besar di Kedah, Perlis, Kelantan & Terengganu
- kerajaan menyambut tahun baru dengan mengadakan kenduri tahlil & bacaan yasin.
Kan Malaysia ni negara Islam?
- kerajaan mencontohi Indonesia & Arab Saudi yg mengampun/meringan kesalahan banduan setiap kali kemerdekaan negara
- kerajaan mencontohi negara barat yg membenarkan demonstrasi aman yg diawasi oleh polis
-dll(banyak sangat la...). Maybe blogger nak tambah?




Daripada Abu Abbas, Abdullah bin Abbas RA telah berkata: Pada suatu hari sedang saya berada di belakang Nabi SAW (di atas binatang tunggangannya), ujar baginda:




 



Duhai anak kecil!
Sesungguhnya aku akan mengajar engkau beberapa perkataan: peliharalah (perintah) Allah, nescaya Dia akan memeliharamu; peliharalah (kehormatan) Allah nescaya engkau akan merasakan Dia berada bersama-samamu. Jika engkau memohon, pohonlah kepada Allah semata-mata; jika engkau meminta tolong, mintalah hanya kepada Allah. Ketahuilah bahawasanya, jika semua umat manusia berkumpul untuk memberimu suatu manfaat (kebaikan), nescaya mereka tidak akan mampu memberikan manfaat itu, melainkan dengan sesuatu yang telah ditakdirkan oleh Allah. Begitu juga, jika mereka berkumpul lagi untuk menentukan sesuatu mudharat (kecelakaan) untukmu, nescaya mereka tidak akan mampu menentukannya, melainkan dengan sesuatu yang telah ditentukan Allah ke atasmu. Telah diangkat kalam (tulisan) dan telah kering (tinta) buku catatan

– Riwayat Tarmizi

Bagaimana Menjadikan Diri Cergas & Bermotivasi?

Amalkan membaca wirid al-mathurat (الما ثؤرات) di waktu pagi & petang. Buku kecil ini mudah didapati di kedai/gerai menjual buku/kaset agama


Kesannya(pengalaman diri)-
- mudah untuk bangun pagi wp tidur malam terganggu kerana membuat susu anak
- tak mengantuk. selalu kul 9-10 pagi kena tidur sat(he3 curi tulang ckit)
- badan terasa ringan untuk membuat kerja2 seharian

Amaran:

- Cuba amalkan (istiqamah) selama 40 hari berturut2. Sebelum 40 hari anda akan merasai mengantuk yg amat sangat ketika membaca wirid ini. Lawan perasaan ini

p/s: - kesan yg dialami mungkin berbeza bergantung kepada individu. Untuk mudah membacanya dapatkan kaset Al-Mathurat Dr Badrul Amin. Ketika dalam perjalanan pergi/pulang ke tempat kerja pasangkannya utk bersama2 mengalunkan dengan kaset.
- perempuan yg datang bulan boleh mengamalkannya kerana ini hanyalah wirid sahaja

wallahua'klam

20.11.26

Bagaimana Kita sambut tahun baru 2006 nanti?

Tahun 2005 kita batalkan suma sambutan menyambutnya kerana menghormati mangsa tsunami, Tahun 2006 adakah kita akan menyambutnya semula? Perlukah kita hormati mangsa banjir di Pantai Timur & Utara Semenanjung?

Yang pasti setiap kali menyambutnya banyak yang akan habih. Duit banyak habih untuk bunga api(tak sampai belasan ribu tak sah) cam kat Dataran Merdeka & Padang Kota Lama. So takyah sambut tahun baru lah ye.. So kerajaan bleh guna wang tu untuk beri bantuan pada mangsa banjir.

  MAS juga boleh menderma.RM1 juta (jual balik lukisan RM1.5 juta tuh) & RM200 ribu (bagi gaji kat Chris Andrews RM50 ribu sebulan dah la ye..) kepada mangsa2 banjir. Yang tu pun bleh menaikkan imej korporat mereka kan?


p/s: Masa heboh warganegara China kena ketok ketampi Malaysia minta maaf kat China. Bila warga China tukar jadi warga melayu Malaysia nak minta maaf kat sapa plak?

  

19.11.26

Dimanakah dikau..

Dimanakah dikau berada,
Tika banjir mula melanda,
Kelantan, Trengganu, Perlis & Kedah semuanya kena,
Hanya TPM sahaja yg menjenguk muka

Kelmarin EAS sudahpun berlalu pergi
Namun satu negeri pun belum kau jejakkan kaki
Kami menunggu kau munculkan diri
Melihat sendiri kesusahan kami

Kenapakah tidak disytiharkan lagi kawasan bencana
Agar bantuan dapat disalurkan dengan segera
Semua agensi datang menerpa
Memberi bantuan tak kira siapa....

p/s: maybe ada sambungan lagi....

18.11.26

13 anak penoreh getah berjaya masuk universiti

UM kelmarin menyiarkan kisah kejayaan suami isteri menghantar 13 dr 17 anak mereka masuk U. Sila klik
sini untuk berita sepenuhnya.

 Mungkin ini rezeki depa. Depa dah berusaha & Allah
mengabulkan permintaan.

Kesimpulan dari kisah ni

- dia mendisiplinkan anak dengan rotan. Bagaimanakan kita mendisiplin anak kita? sanggup guna rotan?

-
suma anaknya bersalin di rumah. maybe sebab makan jamu sendiri? sanggupkah bini kita makan jamu?


p/s: Moga anak-anak kita & kita mendapat keberkatan
dengan kejayaan hidup di dunia & akhirat.  Amin


وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً


وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ


[2:201] Dan di antara mereka ada orang yang berdo'a: "Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka"

17.11.26

Anak-anak la ni...

Kalau tak salah BH Khamis lalu ada siarkan berita Mahkamah Syariah Kota Baru meluluskan permohonan seorang anak dara(try cari dlm arkib online seminggu tapi tak jumpa). Wanita itu itu bekas pelajar UiTM (tak habih belajar kot?). Nak menikah gak dengan teman lelakinya. Bapanya tak bersetuju(tak berkenaan la..) So bawak la kes tu ke mahkamah. Tu tak kira kes kawin tak jadik. Dah 2.3 kes masuk paper. Tak suka tunang la. Mak Pak paksa la. Macam2 ada!

  Aku dulu masa bujang cukup marah bila anak nak kawin mak pak tak bagi. Dah depa tak tahan... bagi je lah. Maybe coz aku pun dulu tak bape tahan(he3 aku pun dulu bujang...). Tapi bila dah kawin & then jadi baba(ayah) otomatik my view change. I think with old man view.

 Ye! Anak kita nak kawin. But can we accept menantu kita when first we met he/she a lot of things we dislike? Perangai budak2, keje tak tetap, tgh mengaji la dll. Kita pikiaq masa depan depa(wp semuanya kuasa Allah). Benda nampak senang. Tapi bila terkena kat batang hidung?

  Anak MJ(aku dah cite pasal MJ dlm entry sebelum nih) galak nak menikah dah ngan sorang balak. Lama dah kawan. MJ takde problem(wp ade sikit kureng). PJ langsung tak berkenaan. Dia muda lagi dr anaknya(2 thn). Tak keje tetap. Mengajar budak2 mengaji je... Banyak lagi la isusses lain. Aku & syg pun tak berkenaan. Bukan apa sebelum ni depa banyak kali dating senyap2. Mak pak dia tak tau. kami tau. Kesian kat depa. Ingatkan anak depa tak buat keje lagu tu. Depa every week ngaji kat Pondok Ust Mutallib kata Bkt Indera Muda, BM. Baru2 ni plak family balak tu beria2 nak mai berkira dah

  So apa pendapat Mak Hariz, Rojak Buah, Entahlah, Jiwa Rasa & other blogger tentang nih. Kalu korang jadi MJ or PJ apa korang akan buat. Terima atau tolak? Aku pun serabut! Coz PJ tanya pendapat aku. Aku kenai betui PJ & anak dara dia tuh. Iskh problem...


p/s: to Mak Hariz & others. Aku tak wajibkan/kisah  korang beri komen kat blog ni. Up to u. Tak kisah punya... Korang sanggup baca entry pun kira dah cukup baik

13.11.26

Kes tahanan bogel II

Tak nak ulas lagi dah coz inquiry belum habih. Just nak komen.

- jangan kita mengulangi perangai gopoh gapah sebelum. I mean jgn fired kat Teresa Kok, konstabel lelaki & wanita & wanita melayu(miss x) tu. Kang tetiba tukar cite kena wanita india kang... Melompat plak Samy Vellu.

- Pak Lah sound je pengarang2 paper Malaysia nih jangan buat ulasan. Just cite bab perjalanan inquiri(tak boleh guna penyiasata?). Banyak sangat burung kakaktua yg bercakap.

- kepada burung2 tu jangan cakap lebih2. Cam analogi ni. Kalu dia tak cakap mungkin bodoh. Kalu dah cakap confirm bodoh!

- habih inquri ni bawa kes ni ke mahkamah. semua yg terlibat harus diadili. Yg menyebarkan video clip, membuat tuduhan dsbnya.

p/s; tapi aku masih tak percaya pompuan tu org melayu la. Kalu mix maybe...

Perlukah blog ni mencapai tahap hits?

Terima kasih kepada entahlah yg beri komen. Cuma bagi saya tak kisahlah ada org nak komen ke tak. Yg penting ada gak org yg sampai & jengah2 kat sini. Nak jadi hits? Banyak komen? Boleh! tapi saya kena la focus kat cite2 merapu, lawak atau ade ringan ckit2. Tapi bagi saya, saya rasa benda tu tak perlulah dishare. Silalah jengok ke blog2 yg lain. Saya serius? Tidaklah.Kekadang merapu gak.

Sebelum ni saya mskkan entry ringan2 ada gak org yg komen. Bila mula serius maka tiada yg komen. Takpelah kalu hanya memblog (baca je). Kan

Ditakdirkan tiada siapa menjengah blog nih(kecuali owner dia je) saya tak kisah. Yg penting (rasanya) bagi saya dah berdakwah dengan kemampuan saya nih. Jangan tanya asyik aku je yg dakwah org lain dak, aku gagal menarik org lain(sebab tiada komen?). Ahirat nanti Allah tak tanya sama ada hang berjaya atau tidak, Dia akan tanya ada tak hang dakwah pd org. Moga usaha yg sedikit ni mendapat ganjaran keredhaan Allah. Insya Allah

Rasulullah bersabda : Jadilah orang yang mengajar, atau orang yang belajar, atau jadi orang yang mendengar atau hanya orang yang suka akan ilmu. Dan janganlah menjadi yang selainnya.



Baik buruk semua dari Allah. Cuma kita yg memilihnya. Wallahua'lam.

12.11.26

Kes tahanan dibogel

- Mula dikatakan rakyat China diarah berbogel. Lalu sorang Menteri pi la ke China mintak maaf. Pas tu siap nasihat Imigresen/Polis berilah layanan berhemah kpd pelancong terutama dr China. Apsal tak siasat dulu? Kan hanya baru dakwaan? Yang pelik semua akhbar highlightkan isu nih. Biarlah siasatan(harap2 telus) dibuat dulu.



- Kemudian dikatakan pompuan melayu plak?padahal kalu tgk gambar(sapa yg tgk je termasuklah aku!) Rasanya takde melayu yg kaler camtu.


- Apsal dedahkan nama & wajah konstabel wanita Melayu tu?
Patutnya jgn la dedah cam tahanan tu dulu. Kesian org melayu. Apsal depa tak bela cam kes kat Zouk & Jeslina dulu?



- Kes ketuk ketampi. apsal tak disuruh pompuan tu mengadap sel & bukan konstabel tu? Rasa dari tengok kemaluan(depan) org baik tgk dubur. Nakasone /Mid Man/ Matsuhita/ Mid Din/ Dolah Zin bagi lah fatwa.  Itupun kalu dikatakan darurat



bagi aku la isu ni menunjukkan kita mudah melatah, tidak peka tang maruah rakyat (bangsa) & tak berani nak ulas

(Ingatlah) tatkala pemuda-pemuda itu mencari tempat berlindung ke dalam gua lalu mereka berdoa: " Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini)". Al-Kahfi,18:10/i

11.11.26

Bandingan dunia & akhirat

 

وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَلَلدَّارُ
الآخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ


[6:32] Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka. Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?


Dunia ini adalah penjara bagi orang mukmin dan surga
bagi orang kafir."(HR. Muslim)



So ayuh jadikan dunia sebagai alat bukannya matlamat.
Allahu Akhbar

10.11.26

Al-Kulliyah

 Ptg Jumaat 9/12/5 pas sampai rumah bukak tv. Tgh tayang Al-Kulliyah
TV3. Tajuk ialah Sedekah Wajib (Zakat la..). Masa bukak soalan ada la
sorang mak cik tu tanya. Perlukah/wajibkah kita keluarkan zakat pada PPZ
je? Kat org lain bleh?Yg sheikh sorang kerja kat PPZ Selangor selambe je jawab. Masa zaman nabi Umat Islam bayar pada baginda. Zaman Abu Bakar sampai sanggup berperang memerangi org yg enggan keluarkan zakat. Tapi takde plak dalil/hadis yg dia sebut. Just qias je.Maka Tidak wajib membayar zakat pada pemerintah semata-mata. So kesimpulan wajib keluarkan zakat pada pemerintah je. Yg sorang lagi(iman Masjid Putrajaya kalu tak silap) plak lagi hebat. Zaman Umar semua keluarkan zakat pada pemerintah je. So kerajaan islam pada tu cukup kaya hingga tiada orang miskin. mai zaman Osman & Ali plan kurang. Tiba zaman Muawiyah dia mewajibkan zakat pada pemerintah je.. Tapi Muawiyah dikenali dengan sikap berfoya2. Bolehkan kita keluarkan zakat padanya? Tugas kita hanya keluar zakat. Kalu depa tak amanah itu depa punya keje. Kita dah selesai.. Pas tu keluar dalil wajib taat pada pemerintah.

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا
أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُوْلِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ

فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ
فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ
وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا


Ayat ni pun tak baca habih. Camna ayat  sesudahnya?.
Makna tafsir penuh ayat ni ialah

Wahai mereka yang beriman! Taatilah Allah dan taatilah Rasul dan uli al-Amr dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berselisih pendapat maka kembalilah kepada Allah (al-Quran) dan ar-Rasul (as-Sunnah), jika kamu benar beriman dengan Allah dan hari akhirat. Yang demikian itu yang paling utama dan paling baik akibatnya (59)" [Surah an-Nisa' ayat 59]

Macamna kalu kita tahu pemerintah tu zalim? selalu seleweng duit? bleh kah kita serahkan duit kita? itu subahat namanya. Kan dalam islam cendurung pun dilarang.



وَلاَ تَرْكَنُواْ إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُواْ فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ
وَمَا لَكُم مِّن دُونِ اللّهِ مِنْ أَوْلِيَاء ثُمَّ لاَ تُنصَرُونَ




audio
[11:113]
Dan janganlahkamu cenderung kepada orang-orang yang zalim yang
menyebabkan
kamu
disentuh api neraka, dan sekali-kali
kamu tiada mempunyai seorang penolongpun selain daripada Allah, kemudian kamu tidak akan diberi pertolongan.


Camna hadis ni plak


عن عبد الله بن عمر
رضي الله عنه عن النبي: السَّمْعُ وَالطَّاعَةُ عَلَى الْمَرْءِ الْمُسْلِمِ
فِيْمَا أَحَبَّ أوْ كَرِهَ ، مَا لَمْ يُؤْمَرْ بِمَعْصِيَّةٍ فَإِذَا أُمِرَ
بِمَعْصِيَّةٍ فَلاَ سَمْعَ وَلاَ طَاعَة .


Dari Ibn `Umar r.a.: "Dengar dan taat (kepada pemerintah) adalah kewajipan setiap individu muslim dalam perkara yang dia suka atau benci selagi dia tidak diperintahkan dalam perkara
maksiat. Apabila dia diperintahkan dalam perkara maksiat maka tiada lagi dengar dan taat. "

(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Takpelah kita dah biasa sangat dengar(puak2 tu la). Citela lah plak bab wajibnya menegakkan Hukum Syariah,
membiarkan arak berleluasa apa hukumnya? dll.


 


p/s: Ada masalah nak susun ayat al quran/hadis dlm blog ni nih. Tak tau camna nak susun supaya dia elok satu line..

Bila Hati telah retak...

Pernah tengok filem bila hati telah retak lakonan Rubiah Suparman? Kisah bagaimana seorang isteri dpermainkan oleh suaminya. Apabila suaminya ingin kembali ia mengungkapkan ayat famous ni..
Aku nak cite pasai sayang(my wife). Last week kami balik ke rumah Mak Jang. Before that last week we has been knowed that Naqibah has shifted yo our room(first night room- he3). We don't mind about that coz only sometimes we go back there.

That night sayang told me what she hass seen at our my room. She was very sad coz all of our things included baju-baju telah dikeluarkan dr bilik tersebut. Boleh rasanya kalu brg2 tu diletak setempat dlm almari bilik. Bukannya banyak sangat baju kami. Tambahan plak all the things in that room(king size bed, cupboard & set board(meja solek) semua hubby(aku la tu) dia yg beli. So hati sayang telah retak. Dia pun tak de semangat dah balik ke KS pas nih. Mak Jang maybe don't think about this issues.

So kpd blogger yg ade idea camna nak settle issued ni blehlah send komen
kat aku.

7.11.26

Renungkanlah....

Saya telah menerima email ini dan ingin berkongsi dengan anda yg mungkin belum membacanya.

Pernahkah anda menatap wajah orang-orang terdekat dengan anda ketika ia sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali sahaja menatap wajah-wajah ketenangan mereka ketika sedang tidur.

Ketika itu yang kelihatan adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari
seseorang.

Seorang artis yang ketika di panggung, di layar perak, di kaca tv begitu
cantik dan gemerlapan pun boleh jadi akan kelihatan sederhana dan jauh berbeza jika ia sedang tidur. Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur, tidak akan kelihatan wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda ketika beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu sasa dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat diwajahnya. Orang inilah yang setiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah rela melakukan apa sahaja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar

Sekarang, beralihlah. Lihatlah ibu anda. Hmm... kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai-belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana tempaan hidup yang keras. Orang inilah yang tiap hari mengurus keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan mengomeli kita semata-mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan

Cubalah menatap wajah orang-orang tercinta itu : Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Abang, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya. Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan ketika menatap wajah yang terlelap itu. Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda.

Pengorbanan yang kadang2 tertutup oleh kesalah-fahaman kecil yang entah kenapa selalu sahaja nampak besar. Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu dapat kelihatan lagi melalui wajah-wajah jujur mereka ketika sedang tidur.

Pengorbanan yang kadang2 melelahkan namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun mengungkap segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata : "betapa lelahnya aku hari ini". Dan penyebab lelah itu? Untuk siapa dia berlelah-lelah? Tidak lain adalah kita. Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, abang, adik, anak, dan sahabat yang telah melalui hari-hari suka dan duka bersama kita.

Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka.

Rasakanlah betapa kebahagiaan dan keharuan seketika terganggu jika mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika keesokan hari mereka; orang-orang yang dikasihi itu tidak lagi membuka matanya, selama-lamanya... ..

If you can touch it and you can see it, it's REAL

If you can touch it but you can't see it, it's TRANSPARENT...

If you can't touch it but you can see it, it's VIRTUAL...

If you can't touch it and you can't see it, it's GONE...

artikel asal terdapat di http://tranungkite.net/ bertajuk Sayangilah mereka sebelum mereka pergi untuk selama2nya bertarikh 3/10/05
p/s: Petua ni amatlah baik sebagai cara mengeratkan kasih sayang dalam  sesebuah keluarga. Tak susah diamal kan?

6.11.26

Pengalaman mendewasakan diri

Sebaik-baik guru ialah pengalaman. 2 ungkapan yg amat memberi erti padaku. Aku merupakan anak ke 4 dr 6 beradik. Sekolah menengah di Tasek Gelugur tinggal bersama Mak Jang( ibuku Mak Lang). Depan rumah dia rumah Mak Ngah, di kiri rumah Mak Su, di kanan rumah  Mak Cik dan didepan rumah Mak Cik rumah Pak Tam. Dua-dua mereka sepupu dengan ibu, Mak Jang, Mak Ngah & Mak Su.

 Anak Mak Ngah ada 5 org. 3 pompuan & 2 lelaki(sorang meninggal coz eksiden). Suma dah kawin. Ada 11 anak buah belah Mak Ngah. Belah ibuku saja ada 9 org termasuk my twin bunaiya. Pendidikan Islam (after this education) memang merupakan main factor dlm diri & keluarga. Sorang anak MN selalu(dulu la) selalu bergaduh dengan laki dia. Sorang lagi bila balik rumah memang tak duduk lama dan jarang nak tidur rumah mertua dia. Ada la faktor minor lain but bagiku education is priority. Bagiku on my side cuma sorang cousin je yg educated(anak mak ngah) & Mak Jang. Tak pernah lagi aku dengar family depa ni dilanda ribut Katrina, Rita or Andrew. Takat tergeser tu biasa la. Sedangkan lidah lagi tergigit....

 Yang aku cukup kenai ialah family Mak Jang aku coz aku dok ngan dia hampir 8 tahun. Islamik dia luar & dalam. Pakaian & pergaulan keluarga semua educated. Bila waktu bleh mengaji tiap malam dia mengaji. Anaknya 3 org pun diasuh sepertinya. Hangpa ingatYvonne Ridley, muslimah yang memeluk Islam setelah beliau ditangkap di Afghanistan dan mengatakan bahawa kekeluargaan Islam adalah yang terbaik, sebagai "a good Muslim. Camna dia memeluk islam. Bagaimana layanan Puak Taliban akhirnya membolehkan Allah memberi hidayat padanya memeluk islam.

 So jadikan Islam sebagai Ad-Deen. Dari bangun tidur,masuk tandas, kekeluargaan, pendidikan & politik semuanya islam. So yg kata Hinduism is a way of light & sebagainya semuanya auta

5.11.26

Tok Bon & Apek Cina

Apa korang terlintas bila tgk bon & apek cina makan sama2  kat restoran/gerai tepi jalan? Yg bond tu plak tak pakai badge Saya Anti Rasuah. Adakah bon tu tak kenai cina tu? Adakah depa sepejabat? Masing2 tak punya kepentingan satu sama lain?

Aku td masa sarapan kat satu gerai nampak 4 bon & 2 apek(muda lg) makan
semeja, Pengalaman aku masa study diploma dulu. Ada sorg apek dlm kelas
straightly cakap kat our lecture that he will give him money as long as dia 
pass paper lecturer tu. Depan kami suma. Tetiba aku teringat tu bila melihat bon & apek cina tu... Apa komen korang?

glosari
tok bon - polis

4.11.26

Adibah Noor Bertudung? Alhamdulillah


Sejak bila? Di mana? Bila tak pasti. Yg pasti setakat ni dia dijumpai(gambar dia je..) di sebuah negeri je. Yg pasti kat Central Square, Sungai Petani dia tak bertudung!Nak tahu? Klik sini
Sumber dari raykinzoku

Ke arah menjadikan Malaysia baldatun toyyibah wa robbun ghofur

â€کBogel tahanan bertentangan peraturan sivil’

Sumber dari Berita Harian Online 6/12/05



KUALA LUMPUR: Tindakan membogelkan tahanan adalah bertentangan dengan undang-undang sivil dan hukum syarak jika dibuat dengan niat jahat serta tanpa keperluan yang munasabah. Pandai plak Si Ghani ni berhujah. Siap selit hukum agama lagi. Padahal tak boleh melihat aurat oragng lain tanpa alasan kuat .


Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, berkata dasar perundangan jelas menyatakan bahawa seseorang tidak boleh dibogelkan tanpa bukti meyakinkan berlandaskan tuntutan undang-undang. “Semuanya perlu dilakukan secara munasabah. Setiap arahan perlu ada alasan munasabah. Kalau makanan (tahanan), perlu berzat, air perlu bersih dan tahanan wajar diberi peluang menemui saudara maranya. Camna plak ngan tahanan ISA. Tahan tanpa bicara? Boleh? ini namanya selected prosecution(ejaan betul?)

“Kalau di lokap sekali pun, ia hendaklah memenuhi tuntutan hukum Syarak. Misalnya pakaian yang disediakan harus sesuai dan tindakan membogelkan tahanan (tanpa alasan munasabah) adalah bertentangan sama sekali dengan hukum.“Ini berdasarkan prinsip bahawa sesuatu yang perlu dilakukan bagi menyempurnakan sesuatu yang wajib adalah juga wajib. Perkara ini terdapat dalam usul fiqh. Setiap tindakan mengikut budi bicara, wajar dihakimi dari segi perundangan,â€‌ katanya.

Abdul Gani berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Komuniti Syariah dan Wacana Ilmiah, di sini semalam. Program sehari bertema â€کMuafakat Dalam Memantapkan Sistem Perundangan Syariah di Malaysia’ itu dianjurkan Seksyen Syariah (Bahagian Penasihat) Jabatan Peguam Negara.Mengulas kontroversi rakaman video wanita yang didakwa dipaksa berbogel dan ketuk ketampi ketika dalam tahanan polis, Abdul Gani berkata, beliau yakin anggota suruhanjaya bebas yang dilantik Jumaat lalu mampu melaksanakan tanggungjawab itu secara telus. Bagaimana syor suruhanjaya penambaikan polis sebelum ni? dah laksanakan semuanya? senyap je...

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut mengenai isu terbabit kerana menyifatkannya sebagai tidak adil memandangkan hasil siasatan belum diterima jabatannya dan khuatir sebarang komen akan menjejaskan siasatan.

“Seperti yang diharapkan semua orang, saya juga mahukan siasatan yang adil.
Kita tidak boleh buat kesimpulan terburu-buru,â€‌ katanya.



Pandangan saya:

Ghani hendaklah adil. Sebelum ni pun banyak kes tahanan mati, dibogelkan tanpa sebab munasabah  atau dibelasah ketika dalam lokap. Antaranya ialah


DSAI,


Nora
,
Rastam dan ramai lagi. Tak pernah dengar cerita pun pegawai polis tu dikenakan tindakan.Alasan menyembunyikan dadah dalam kemaluan/dubur? paling kurang pun suruhlah menanggalkan kain/atau seluar je. Apa ke jadahnya?(NTV7) tanggal semua?




Ke arah menjadikan Malaysia baldatun toyyibah wa robbun ghofur

3.11.26

Fikirkan



Kes rompakan 21 pucuk senjata & 596 butir peluru di stor senjata Kem Batalion
9, Pasukan Gerakan Am (PGA) di Kubang Badak

1. Apsal pencuri tu pulangkan balik di penjuru kiri, dalam sebuah beg
sederhana besar  hadapan pintu pagar utama Balai Polis Lubok China, Alor
Gajah, Melaka kira-kira pukul 6 pagi . Utusan kata camni
sedang berita harian kata Tan Sri Mohd Bakri Omar enggan memberitahu lokasi sebenar senjata itu ditemui
. Sumber

Utusan
&

Berita
.

- Agak2nya berapa besar beg sederhana besar tu yg boleh muat 21 pucuk senjata?
596 butir peluru tu sepatutnya disimpan dalam magazine(bekas isi peluru) dr besi. Adakah magazine tu dipulangkan?  Maybe army or x-army boleh beri hujah technical berkenaan isuess ni. Bolehkat muat beg tu untuk mengisi semua benda ni?

- Kes ni dah kali ke 3.Apsal suma senjata tu tak simpan dalam bilik kebal cam
senjata lain yg tak dicuri? Hebat pencuri tu yg berjaya mencuri dengan hanya mengguna pemotong wayar! sumber

Berita


 

29.10.26

Diarrhea

kelmarin dulu(mlm kelmarin) bunaiyaku ikram kena cirit birit. Kekadang
badannya panas cam deman. Bila jerelum k sat, then naik balik.So pg
kelmarin pi jumpa Dr Raffi. He said that my son maybe has swallowed something. He gave some medicine. He also proposed us to change susu tepung kepada jenis susu soya. So after that we went to many farmasi just to buy Bebelac FC(free calcium?). Satu pun takde jual. Abis keje pi cari kat Billion. Alhamdulillah ada.

moral: Kekadang farmasi pun takde jual barangan kesihatan cam bebelac nih. So cariklah kat supermarket. Ada rezeki cam aku dapatlah. Tempat lain aku tak tau. Kalu ada bloogger yg dok/mai kat Parit Buntar takyah carik benda camni kat pharmacy. Letih je..


Alhamdulillah dia  makan gak w/p susu baru. Malam td sampai pg aku nak
gi kerja dia just berak 3 kali je. Dah makin keras taik tak la cair. Dia pun dah
tak banyak meragam seperti sebelumnya.Aku bg sikit infocirit birit pada bayi/kanak-kanak yg aku dpt dengan mengooglekan diri tadi.

Harian Metro,


KKM,


KKM(btk pdf)
&

Sabah.Org

glosari : jerelum - basah/rendam kepala dengan air


 

28.10.26

Anjing oh anjing

Korang duduk kat taman majmuk tak? I mean taman yg penghuninya mix. Ada melayu, cina, india dan lain-lain. Yang aku nak citerkan kat tmn aku nih. Pg petang ada je anjing yg berkeliaran di jalan-jalan. Ada yg jinak dan ada yg liar. Jinak kerana ada tuan(barua) yg memegang tali tengkoknya. Liar kerana tuannya membiarkan ianya berkeliaran. Takat ni takde dengar kes digigit/dikejar anjing kat taman aku nih..


Paling tension aku ialah 2 things. First anjing ni jinak sangat. Rumah org buat cam rumah sendiri. Dia nak berlingkar depan pintu atau bawah keta dia tak kisah punya. Tutup pintu pagar? Boleh tapi yang kecik terlepas gak. Aku kena sekali. Nyaris dia melepak bawah keta je. Pas tu kena perambatlah. Secondly anjing yg jinak tu barua dia bengong kot. Taman permainan dia bawak anjing dia bersiar-siar. So aku tak gamak nak bawak anak-anak(kecik lg. baru 7 bulan)/anak buah aku pi main kat situ.


Paper hari ni plak cite pasai sorang
mamat tuh
digigit anjing waktu berjogging. Takat yg aku dengar asyik2 muka melayu je yg kena gigit. Tak dengar rasanya india atau cina digigit anjing. Apatah lagi kalu tuannya digigit anjing.


Aku tumpang sedih & berbangga. Berbangga kerana
Malaysia ni negara islam hadhari(had hari). Sedih kerana pihak berkuasa tak
ketatkan peraturan membela anjing. Anjing tak dibenarkan berkeliaran tanpa
tuannya. Kalu tanpa tuan anjing tu ialah anjing gila & akan ditembak. tak
dibenarkan membawa anjing di taman permainan. Bilakah waktu itu kan tiba???
Ataukah isu ini akan senyap balik. Pas tu ada kes maka timbul balik. Then senyap.
Cam biskut chipsmore. Kejap ade, kejap takde

26.10.26

Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan....

Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan,
kerana sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang-orang yang
beriman. 51 - AZ-ZAARIYAAT, 56


Aku nak sharing sikit file mp3 pengajian/ceramah ngan korang suma. Klik
kat sini, user name:dtk_01, password:joe_pg. Korang nak mendownload suma pun
dipersilakan. Cuma aku harap korang buat 2 perkara nih. Jgn delete file dlm
e-mail nih & sebelum/selepas download korang tribute la kat aku dalam ruang
comment nih.


p/s: Korang dengar/hayati mp3 nih. Ambik mana yg
baik je. k

23.10.26

4 all my bloggers friends

كاون
Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan di hadapan oh indahnya
Kita bersama berkelana

Namun kita jauh
Di dunia sendiri
Bekalan sendiri (semangat sendiri)
Impian sendiri
Meski pun jauh namun
Kita tetap bersama
Dek ruang yang memisahkan kita

Kawan hidup ini umpama langit
Yang tidak selalu cerah
Kawan hidup ini bagaikan awan
Yang tidak selalu putih

Ingatlah (ingatlah kawan ingatlah)
Takkan terus berkelana
Ingatlah (ingatlah kawan ingatlah)
Pasti akan hilang

Kawan jangan biarkan dirimu
Seperti rama-rama
Cantik namun akhirnya
Menjadi perhiasan di dinding

Kawan jangan biarkan dirimu
Umpama lipan dan kala
Berbisa namun akhirnya
Menjadi perhiasan dimeja tulis

Oh kawan jadilah seperti si matahari
Membakar diri demi insan sejagat
Oh kawan jadilah seperti bulan purnama
Menerangi malam yang gelap gelita
Menunjukkan jalan demi umat semesta

Nyanyian Unic

qoute: JIKA PERTEMUAN DI ANTARA KAMU DENGAN
SAHABATMU ITU
TIDAK MENERBITKAN RASA KASIH DI HATINYA TIDAK MENGAPA.
TAPI...
PASTIKAN RASA KASIH ITU SUBUR DI HATIMU...
Insya-Allah


sumber asal terdapat di
sini
bertarikh 18/11/05

22.10.26

Masa

Di dalam sebuah kelas falsafah, seorang profesor berdiri di hadapan dewan kuliah, meja di hadapannya terdapat beberapa barangan. Tanpa sepatah perkataan, kelas bermula dengan beliau mengambil sebuah balang mayonis yang besar dan mengisinya dengan bola golf.

Dia kemudian bertanya kepada para pelajarnya, adakah balang tersebut penuh, dan pelajarnya menjawab "ya!". Profesor kemudian mengambil sekotak batu kerikil halus dan menuangkannya ke dalam balang yang telah dipenuhi bola golf tadi, lantas menggoncang balang tersebut dengan lembut. Bebatu kerikil mengisi ruangan kosong di antara bola-bola golf. Sekali lagi dia bertanya akan pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh, pelajarnya lantas menjawab "ya..."

Tanpa menjelaskan apa-apa kepada pelajarnya, profesor tersebut lantas mengambil pula sebuah kotak yang berisi pasir dan menuangkannya ke dalam balang tersebut. Pasir yang dituang mengisi ruangan di antara batu kelikir dan bola golf. Seperti tadi dia bertanya lagi kepada para pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh. Dalam keadaan yang penuh persoalan, rata-rata pelajarnya menjawab "Ya.."

Sejurus selepas itu, profesor itu kemudiannya mengeluarkan dua cawan kopi dari bawah mejanya dan menuangkan kedua-duanya ke dalam balang yang telah sedia ada diisi batu golf, batu kerikil dan pasir tersebut. Air kopi mengisi ruangan yang terdapat di antara pasir. Para pelajar mula ketawa dan tersenyum meihat tindakan profesor tersebut.

"Sekarang..." profesor mula bersuara apabila riuh rendah dan gelak ketawa pelajarnya berkurangan. "Saya mahu anda semua menganggap
balang ini sebagai kehidupan anda... Bola-bola golf mewakili perkara penting - Tuhan, keluarga anda, anak-anak, kesihatan anda, kawan-kawan dan semangat anda - Jika anda kehilangan segalanya dan hanya perkara penting ini yang masih anda ada, hidup anda masih penuh.
Batu kerikil halus ini pula mewakili perkara-perkara lain seperti kerja anda, rumah atau kereta anda, manakala
pasir pula mewakili perkara-perkara lain, yakni perkara-perkara kecil."

"Jika anda memasukkan pasir ke dalam balang dahulu..." "... anda tidak akan mempunya ruang untuk batu kerikil dan bola golf. Ini sama juga seperti kehidupan anda. Jika anda menghabiskan masa dan tenaga untuk perkara-perkara kecil, anda tidak akan mempunyai ruang untuk perkara yang sebenarnya lebih penting untuk diri anda." "Ambil perhatian untuk perkara yang kritikal untuk kebahagiaan anda.Luangkan masa gembira untuk anak-anak. Sentiasa melakukan pemeriksaan kesihatan, bawa pasangan anda untuk makan malam, yang pasti, anda akan masih ada masa untuk membersihkan rumah atau urusan lain. Sila ambil berat akan bola golf dahulu - iaitu perkara yang benar-benar penting. Tetapkan keutamaan. Perkara lain cumalah pasir..."

Salah seorang pelajarnya mengangkat tangan dan bertanya apakah pula yang diwakili oleh air
kopi. Profesor tersebut tersenyum. "Saya gembira ada yang bertanya. Ianya
menunjukkan bahawa tidak kira bagaimana penuh pun kehidupan anda, akan
sentiasa ada ruang untuk secawan dua kopi bersama rakan-rakan..."


Renungan untuk semua. Apabila kehidupan anda seakan terlalu penuh dan tampak sukar untuk diuruskan, apabila 24 jam sehari seperti tidak mencukupi, ingatlah kisah "Balang Mayonis dan 2 cawan kopi ini... "

Marilah kita bersama mengambil iktibar dari cerita ini, berapa ramai kita yang menggunakan masa yang mereka ada dengan baik dan teratur atau kita sekadar melihat masa itu berlalu pergi tanpa kesal.



Nota kaki:
Masa tak akan pernah cukup kalau kita tak pandai menguruskannya.

Tazkirah

Dalam sebuah hadis lain yang diriwayatkan oleh At-Tarmizi daripada Ali bin Abu Talib, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
"Apabila umatku melakukan 15 perkara berikut, maka layaklah mereka ditimpa bencana iaitu:
1. Apabila harta yang dirampas (daripada peperangan) diagih-agihkan kepada orang-orang yang tertentu sahaja. yg aku faham ialah kontrak yg dibagi sesama kroni secara tidak telus.

2. Apabila zakat dikeluarkan kerana penebus kesalahan (terpaksa). kerana nak elak dari cukai pendapatan bukan kerana kerelaan

3. Apabila sesuatu yang diamanahkan menjadi milik sendiri. cth kes penyelewengan duit PPRT dulu

4. Apabila suami terlalu mentaati isteri. cth. apabila gaji isteri lebih dari suami

5. Apabila anak-anak menderhakai ibu bapa masing-masing. bukti? Makin banyak rumah org tua didirikan

6. Apabila seseorang lebih memuliakan teman daripada ibu bapa sendiri. cth tu yg kes lari dari nikah kelmarin sayang lagi boipren dari mak bapak dia...

7. Apabila kedengaran banyak bunyi bising. cth. Long Wan Parit Buntar ni pasang muzik cukup kuat. kami yg masuk pun terasa bingit

8. Apabila lebih ramai berbicara mengenai hak keduniaan di dalam masjid. khutbah Jumaat lebih banyak cite pasal had hari(tamadun) dari hal2 akhirat

9. Apabila sesuatu kaum itu terdiri daripada orang yang dihina oleh mereka. cth Ketua Briged Putera Umno yg auta dengan Phd/Masternya(lupa plak yg mana satu).

10. Apabila memuliakan seseorang kerana takutkan tindakan buruknya. cth kes Bekas Ketua Kastam mintak maaf kat Najib

11. Apabila arak menjadi minuman biasa. cth kat 7eleven 24 jam kat Pahang sekarang ada dijual

12. Apabila lelaki memakai sutera. yg aku faham ada sutera walau sikit pun haram. Kan ramai datuk2(bila depa dapat cucu?) pakai baju sutera?

13. Apabila perempuan dijemput menghiburkan lelaki. cth Konsert Siti Nurhaliza kat Royal Albert Hall London

14. Apabila wanita memainkan alat-alat muzik. cth cam Siti Nurhaliza main gitar dalam iklan Maxis 3G tu la.

15. Apabila orang yang terkemudian menghina orang terdahulu. cthnya Astora Jebon. Hasan Albanna, iman mazhab yg 4 pun dikomplennya. itu tak betu ini tak betul.

maka pada saat itu tunggulah bala yang akan menimpa dalam bentuk angin merah (puting beliung) atau gerak gempa yang maha dahsyat atau tanaman yang tidak menjadi.
Seandainya kita sama-sama merenungi hadis di atas, tidak dapat tidak kita akan menerima hakikat bahawa bencana yang menimpa sesuatu kaum itu adalah berpunca daripada perbuatan mereka sendiri.
Oleh itu, sama-samalah kita kembali kepada tatacara hidup seperti yang dituntut oleh Islam, semoga kehidupan kita akan dirahmati keamanan dari dunia hingga ke akhirat.

p/s: aku bagi contoh berdasar kefahaman aku sendiri. Mana korang rasa sesuai terima je lah yek

Catatan musafir ke Tg Malim

19/11/05 kul 7 pg bertolak dr rumah.8 pg singgah RnR Bukit Gantang. Mandi bunaiya n sarapan. 8.40 teruskan perjalanan. Lancar hinggalah sampai kat rumah Mak Ngah Chak kat Sungkai. 11.00 sampai ke destinasi. Menjamu selera. ada open house. tidur kat sana
moral: Kalu ada open house kalu bleh pi hangpa pi la.

20/11/05 menyiapkan bekal nak pi zoo. kul 11 bertolak dr Sg Behrang ngan 3 biji keta. Lalu ikut Ulu Yam jalan ke Genting Highlands. 1 ptg sampai kat zoo. ramainya org.Tiket Rm10 dewasa n RM5 bebudak. Pak Long Acoi sponsor. Naik traktor(tah apa kenamanya). Byklah bianatang dpt tgk. Tapir, merak, beruk, gajah, babi hutan, singa dll lagi. Kat stesen 8 baru turun.tgk siamang, ungka, hanuman, Nak tgk show ikan lumba tapi kul 3 nanti. so kami blk terus. Tak larat tunggu. Singgah kat rumah Mak Ngah kat Setapak. Kul 6.30 baru balik. 9.00 mlm sampai balik Sg Behrang.
moral:kalu nak tgk binantang pi la ke zoo. Kalu nak tgk org terkinja-kinja pi la konsert AF4. tapi bukan suma tau.

21/11/05 Berehat kat rumah. Kul 2 pi open house rumah Tok Piah kat Selisik.
moral: R is for a rest. It good for our body. Ikut lagu lama iklan vitagen
22/11/5 9 pg bertolak balik. Singgah kat Masjid Sungkai. My left back tyre car pancit! Alhamdulillah . ada sorang hamba Allah yg mai tolong tukar. Aiseh tyre spare rim 14. aku guna rim 16. spana dia plak takde. mamat tu la yg tlg amik apana kat umah dia. Pas tu dia tlg bukak tyre.akau bukan pernah buat. masa psg tyre spare aku buat plak. senang je ye. Tukar tyre baru kat Tapah. RM137. teruskan journey. kul 2 sampai rumah
moral: 1. malang takde bau, rasa atau diramal. 2. Pastikan ada satu spanar tyre(T spanar?) dlm keta dan tahu camna nak jek n bukak/pasang balik tyre.

14.10.26

Cegahlah kemungkaran...

ط¨ط³ظ… ط§ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط±ط­ظ…ظ† ط§ظ„ط±ط­ظٹظ…

Aku nak ulas tentang lagi raya ni nyanyian Mamat(x vokalis Exist ni) ni
Tang
....Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu...
Ni mana punya mazhab dalam Islam yg bolehkan kita sujud kat kaki org( hatta ibu sendiri)?
Nabi bersabda

Dan jika sekiranya manusia dibolehkan sujud kepada manusia, nescaya aku perintahkan
si isteri untuk sujud kepada suaminya.â€‌(HR. Al-Hakim)


Yang aku tahu agama hindu je yg cium kaki ibu. Aku dah melakukan yg termampu. Aku Bukan SENIMAN,PAPITA,
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Pengerusi YADIM, Majlis fatwa atau mufti yang ada kuasa terhadap ni

Dari Abi Said Al-Khudri r.a, katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : " Barangsiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya ( kuasanya ). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya ( nasihatnya ). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahkannya dengan hatinya ( tidak meredhai perbuatan tersebut ). Dan yang demikian adalah selemah-lemah iman.


Aku rasa iman aku yg paling lemah. Korang?

12.10.26

catatan harian utk 3 hari

ط¨ط³ظ… ط§ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط±ط­ظ…ظ† ط§ظ„ط±ط­ظٹظ…

11/11/05 8.00 mlm Jamuan Raya my new Department. Biasa je. ucapan, lagu raya & plg best bab makan2 le.. gambor? cameraman agak sibuk hari ni tak sempat nak prosess. Nanti kalu siap aku uploadkan ke sini. Yg aku plg best speech my new bos ni. islamik content beb. Bos2 aku kat old department dulu tak sentuh pun bab2 islamik nih. Raya kerana telah sempurnakan puasa, kejayaan dia(jd big boss sini) atas anugerah Allah. Pergh.! respect habih wa cakap sama lu. Department ni plak jenis buat event semua guna pakatan. kawan tu masak ni, kawan ni bw mai ni dll. My old department buat event suma pakai catering. Biasa la kan. Lain padang lain belalang

12/11/05 pg pi BIMB buat saving acc my beloved bunaiya. Lama gak process dia till tengah hari. Ptg pi raya rumah PON. Aku & syg(wife) berkenaan sungguh cara dia hias rumah dia. Dapur dia, awning, lanskap dsbnya. nanti bila our new house siap next year(insya Allah) nak design better than him. Pi rumah AHS. Makan soto sup. Rumah punya la besor. 5-6 bijik keta bleh masuk. Tapi anak cuma 2 org je.. Karang bunga. Takpelah rezeki dia. My brother in law(yg kawin sama2 dulu pun takde zuriat lagi) . Kira bg aku ni patut sgt sujud syukur. Pi rumah my new bos. Anak 4. 1 male. Sopan. Keluar salam ngan kami. tapi yg pompuan kuar pakai t-shirt lengan sekerat. plg tua nak msk form 1 next year. pi plak rumah SIAH. nak sambut anak ketiga 2,3 bln lg. Anak murid aku & syg. hehehe. Confirm twin pregnant. moga dpt male. sblmni dua2 pompuan. tp yg pasti la ni aku susah nak jln lama2 kat rumah org. Bunaiya ni mudah meragam kalu tak dpt tidur. Rumah member plak dekat2. Takpelah. Next year k kot. dah umur 1 thn setengah dah..

13/11/05. pg pi raya rumah P C Mi. Then rumah Hasnor(member kamceng nih!) lunch kat sana. Ptg gi rumah C Nani(my wife friend). Open house. Ramai org. Ada la 1 twin boys aged 8 year. Syg cukup berkenaan. Tak duduk diam tapi taklah buas panjat sana sini. Aku yg dok sembang ngan ayah dia tahu la. Panjat pagar kat rumah. Takat jatuh lebam tu biasa la. Moga bunaiya kani nanti much bette than this boys. Amin. Pi plak rumah U Zul/K Salina. Memang betullah kata yg menyebut org bertaqwa tgk muka je hati rasa nyaman & tenteram. U Zul takde kat umah. Pi kursus kat Pulau Pangkor. # hari start this day. 3 muslimah & sorg muslimin. Tgk cara berpakaian pun dah islamik. Dgn adab sopan lagi. Maybe inilah yg dikatakan syurga yg disegerakan di dunia. Pastu plan g rumah Dr Bad. cancelled. Tak jwb phone. Pi rumah A Syim. Cancelled gak. Pi rumah K Syah. takde kat umah.blk terus rumah

glosari
karang bunga - mendapat anak lelaki & perempuan berturutan. tak kira sapa mai dulu

quote:
Barang siapa yang menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya nescaya Kami berikan pada mereka balasan pekerjaan mereka di dunia dengan sempurna dan mereka di dunia itu tidak akan dirugikan. Itulah orang-orang yang tidak memperolehi (nikmat) di akhirat kecuali neraka dan lenyaplah di akhirat itu apa yang telah mereka usahakan di dunia dan sia-sialah terhadap apa yang mereka kerjakan.
طµط¯ظ‚ ط§ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط¹ط²ظٹظ…

9.10.26

Bila malas menguasai diri

dah 3 hari tak update. tah. rasanya takde benda nak sgt yg boleh disharekan. Before this blog i have use two website iaitu fakir, joe. Baru2 ni plak tambah satu lagi kat fotopages. anggaplah yg fakir & joe tu dah berkubur. Bukannya apa semenjak dpt bunaiya ni makin krg masa nak buat lain. Hatta mengaji pun lama dah tak pi. Tazkirah Ramadhan lepas kat Kpg Kedah,PB pun tak pernah pi. Banyak terawih kat rumah je... Maybe coz sibuk ngan twin ni atau memang malas pun. hehehe. Rasanya Ramadhan ni antara yg paling ceroi. Ni pun coz shift to new department. Kurang sikit beban kerja. Cukup la dulu. Nanti cite benda lain plak

glosari
ceroi - lekeh, plg minima(bahasa Utara/kedah)

6.10.26

& Allah kan mengujimu dengan...

Gambar bunaiya ketika cukur kepala dahulu

ط¨ط³ظ… ط§ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط±ط­ظ…ظ† ط§ظ„ط±ط­ظٹظ…

Kelmarin aku dan isteri diuji Allah sekali lagi(memang akan selalu diuji) melalui 2 bunaiya kami. 13/10/05 mlm isnin abg & adik tak mahu tidur. Menyusu & minum air masak pun enggan. Maybe ada ulser in their mouth or trout. Meragam tak mahu tidur. Jika tidur pun hanya seketika & tak mau jerap. Aku dpt gak tidur jap Kesian kat mama/sayang. Tak tidur langsung. Inilah nama kasih seorg ibu. 2.. Syg berpanjangan membawa ke syurga kasihnya ibu... (1234 Aris Ariwatan). Moga Allah kurniakan sakinah & kesabaran dalam mendidik zuriat kita menjadi ظ‚ظڈط±ظ‘ظژط©ظژ ط£ظژط¹ظ’ظٹظڈظ†ظچ bagi kita & masyarakat. Amin...

24.9.26

Kau kan pergi...

abu_muiz menulis
Ramadhan
Engkau akan pergi
Membawa kasih sayang Tuhan
Pilu hatiku mengenangkan
bertemukah kita di tahun depan

Ramadhan
Berjayakah Aku
Merebut Kelebihanmu
Ataukah Aku Tetap Terleka
Membiarkan Engkau Pergi
Tanpa Kemesraan

Ramadhan
Aku Bimbang
Jika Ini Pertemuan Terakhir
Melaluimu Ku Berkirim Doa
Kepada Tuhan Yang Maha Esa
Mohon Tempoh
Bersamamu Lagi…Ramadhan

Bukannya Aku Tak Rindu
Pulang Ke PangkuanNya
Sebenarnya Aku Belum Bersedia
Tuhan
Berikanlah Aku Tempoh
Berikanlah…Berikanlah
Agar Dapat Aku Mensucikan Diri
Sebelum Pulang
artikel asal terdapat di
sini bertarikh 27/10/05

23.9.26

Khutbah Raya Puasa Masjid Batu, Permatang Pauh

ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط±, ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظƒط¨ط± ظƒط¨ظٹط±ط§, ظˆط§ظ„ط­ظ…ط¯ظ„ظ„ظ‡ ظƒط«ظٹط±ط§, ظˆط³ط¨ط­ط§ظ† ط§ظ„ظ„ظ‡ ط¨ظƒط±ط© ظˆط£طµظٹظ„ط£. ط§ظ„ط­ظ…ط¯ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط°ظٹ ظ‡ط¯ط§ظ†ط§ ظ„ظ‡ط°ط§ ط§ظ„ط¯ظٹظ†, ظˆظ…ط§ظƒظ†ط§ ظ„ظ†ظ‡طھط¯ظٹ ظ„ظˆظ„ط§ ط£ظ† ظ‡ط¯ط§ظ†ط§ ط§ظ„ظ„ظ‡, ط£ط´ظ‡ط¯ ط£ظ† ظ„ط§ ط§ظ„ظ‡ ط§ظ„ط§ ط§ظ„ظ„ظ‡ ظˆط­ط¯ظ‡ ظ„ط§ط´ط±ظٹظƒ ظ„ظ‡, ظˆط£ط´ظ‡ط¯ ط£ظ† ظ…ط­ظ…ط¯ط§ ط¹ط¨ط¯ظ‡ ظˆط±ط³ظˆظ„ظ‡, ظˆط§ظ„طµظ„ط§ط© ظˆط§ظ„ط³ظ„ط§ظ… ط¹ظ„ظ‰ ط³ظٹط¯ظ†ط§ ظ…ط­ظ…ط¯ ط£ط´ط±ظپ ط§ظ„ط£ظ†ط¨ظٹط§ط، ظˆط§ظ„ظ…ط±ط³ظ„ظٹظ†, ظˆط¹ظ„ظ‰ ط§ظ„ظ‡ ظˆطµط­ط¨ظ‡ ط£ط¬ظ…ط¹ظٹظ†.

ظپظٹط§ ط¹ط¨ط§ط¯ ط§ظ„ظ„ظ‡ ط£ظˆطµظٹظƒظ… ط¨طھظ‚ظˆظ‰ ط§ظ„ظ„ظ‡ ظ„ط¹ظ„ظƒظ… طھظپظ„ط­ظˆظ†.

Muslimin dan Muslimat yang dihormati.

Setelah sebulan kita menunaikan ibadah puasa Ramadan yang diwajibkan, yang menjadi salah satu daripada rukun Islam, Marilah kita membuat perhitungan sebelum kita dibicarakan dihadapan Allah. Supaya kita melakukan semua perkara dalam kehidupan dunia ini dengan betul dan tepat seperti ditetapkan oleh Allah pencipta alam.
Sebenarnya puasa mengajar kita mensyukuri ni’mat Allah dan meletakkannya mengikut keutamaan yang ditetapkan oleh Allah yang Maha mengetahui. Kurniaan Allah yang paling berharga ialah roh dan akal dengan petunjuk iman dan Islam melalui akal yang membezakan manusia dengan binatang dan makhluk-makhluk lain, dan ni’mat pancaindera dapat merasa , mendengar dan melihat. Seterusnya yang terpenting ialah diutuskan Rasulullah dan diwahyukan kepadanya kitab yang terkandung didalamnya petunjuk dan pengajaran dalam semua perkara.

Bulan Ramadan yang telah berlalu mengajar kita supaya mengutamakan ni’mat roh dengan meletakkan kepatuhan kepada perintah Allah sehingga melahirkan sifat taqwa yang menjadi tujuan puasa lebih penting dari ni’mat yang lain, termasuk ni’mat makan yang menjadi keperluan hidup didunia yang wajib ditinggalkan sementara waktu, di waktu siang hari di bulan Ramadan dan diberi peluang pula makan dan minum sebaik sahaja kita berhari raya.
Masalahnya! Apakah bulan Ramadhan yang penuh kelebihan dan amalan itu meninggalkan kesan iman dan Islam yang teguh dan sifat taqwa yang meningkat kedalam diri kita?
Muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah swt.

Hari ini adalah saat umat Islam bergembira menyambut hari raya. Rasa syukur dan Kalimah takbir menyelubungi hati umat Islam sejak subuh hari hinggalah menunaikan sembahyang raya. Hari ini juga menyaksikan umat Islam seluruh dunia berpadu untuk mengagongkan Allah dan Islam, Justeru ini suatu tanda bahawa Islam Terus Bernafas walaupun ada usaha dan konspirasi musuh yang bersepakat dari “Ahzab Modernâ€‌ untuk memadamkan cahaya agama Allah swt.
Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (ugama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian). (At-Taubah 32)
Menjadi satu keyakinan dan keinsafan bahawa Islam Takkan Hilang di Dunia. Namun persoalannya sekarang, bagaimana keadaan umat yang menganutnya? Bukankah keadaanya amat tenat dan parah? Ya!!! Inilah reality umat Islam kini.
Mereka tenat dan parah disebabkan oleh sekurang-kurangnya 3 punca utama:
ïپ± Keracunan fikrah sehingga mereka tunduk dan akur kepada barat dan musuh Islam.
ïپ± Mengabaikan perlaksanaan syariat Allah swt. secara menyeluruh.
ïپ± Mabuk dalam hiburan dan khayal dalam kemewahan dunia.

Mereka lupa peringatan Allah swt:
ظگظگظگAllah berfirman: “(Permohonanmu itu diterima) tetapi sesiapa yang kufur dan ingkar maka Aku akan beri juga ia bersenang-senang menikmati rezeki itu bagi sementara (di dunia), kemudian Aku memaksanya (dengan menyeretnya) ke azab neraka, dan (itulah) seburuk-buruk tempat kembaliâ€‌. (Al-Baqarah 126)
Muslimin dan Muslimat yang dikasihi sekelian:
Kitalah yang bertanggungjawab menyelamatkan diri dan ummah dari tenat dan parah yang berpanjangan. Kita juga berkewajipan Mempertahankan agama Allah Taala dan mengangkat kembali maruah ummah yang kian tercemar. Malah kita terpaksa pula mengambil apa jua risiko dan implikasi yang bakal dihadapi tatkala kita turun beraksi dan berjuang, menyebar agama Allah dan mencegah kemungkaran.
Asas tanggungjawab kita sebagaimana yang difirmankan oleh Allah swt:
Sebenarnya hukum (yang menentukan cara hidup manusia) hanyalah bagi Allah. Ia memerintahkan supaya kamu jangan menyembah melainkan Dia. Yang demikian itulah Ugama yang betul, tetapi kebanyakkan manusia tidak mengetahui. (Yusuf 40)

Muslimin dan Muslimat yang dikasihi sekelian:
Melaksanakan tanggungjawab dan peranan ini adalah tindakan yang mengundang tribulasi dan halangan yang merbahaya. Namun inilah sunnatullah dalam perjuangan. Berkorban dan terkorban untuk agama Allah swt adalah suatu prinsip dan sikap terpuji. Lantaran itu, ibadah puasa yang kita lakukan adalah lambang pengorbanan terpuji.
Semangat Perjuangan dan Roh pengorbanan yang lahir dari sebuah keyakinan dan keinsafan seorang muslim, adalah 2 senjata utama untuk kejayaan mendaulatkan syariat Allah swt. Dua Senjata inilah pula, yang mampu menghadapi serangan dan menewaskan perisai mereka.
Maka Marilah kita membina dan memiliki semangat perjuangan dan roh pengorbanan ini, supaya kita mampu menghadapi pelbagai konspirasi musuh yang semakin meningkat mutakir ini. Allah swt mengajar kita untuk mempersiapakan segalanya dan terus beraksi di medan untuk menegakkan agama Allah dalam apa jua keadaan yang dihadapi.
Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya; sedang Allah mengetahuinya. Dan apa sahaja yang kamu belanjakan pada jalan Allah akan disempurnakan balasannya kepada kamu, dan kamu tidak akan dianiaya. (Al- Anfaal 60)
Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (Al-Taubah 41)

Muslimin dan Muslimat yang dikasihi sekelian:

Kita tidak sanggup menyaksikan keadaan ummah yang sangat menderita dewasa kini. Mereka dijajah dan diratah tanpa simpati. Negeri mereka dikepung, para ulama dikurung dan dibunuh, mereka yang berjuang untuk menuntut hak mereka mati digantung.
Berselindung disebalik memerangi keganasan, mereka bertindak ganas ke atas umat Islam dengan semangat dendam perang salib yang membara. Mereka menghalalkan keganasan, kezaliman dan Kekejaman demi menghapuskan agama Allah dan penganutnya. Mereka menghina agama Allah dengan menyelewengkan fakta sejarah Islam, mengelirukan umat Islam dengan menaja kemodenan yang terpisah dari petunjuk Allah, memaksa umat Islam dengan pelbagai akta dan peraturan yang bertuhankan nafsu serakah mereka.
Ruang dan dakwah dan hak kebebasan bersuara umat Islam menyuarakan pandangan dipersempitkan.

Justeru itu, wahai umat Islam yang cintakan agama sekelian: Bangkitlah!!! Dari rehat yang panjang, bangunlah dari tidur yang lena, sedarlah dari menung yang mengasyikkan, insaflah kalian dari leka yang lalai dan taubatlah dari dosa-dosa yang dilakukan. Berwaspadalah, jangan terpedaya dengan manipulasi musuh yang sangat licik. Ingatlah peringatan Allah swt:

Jangan sekali-kali engkau (wahai Muhammad) terpedaya oleh usaha gerakan orang-orang yang kafir di dalam negeri (yang membawa keuntungan-keuntungan kepada mereka). (Semuanya) itu hanyalah kesenangan yang sedikit, (akhirnya akan lenyap), kemudian tempat kembali mereka neraka Jahannam: dan itulah seburuk-buruk tempat ketetapan. (Al-Imran 196-167)
Muslimin dan muslimat yang dikasihi sekelian:
Korbankanlah masa, tenaga, wang ringgit dan jika perlu darah dan nyawa demi agama Allah, agama yang kita anuti. Pengorbanan adalah nilai perjuangan. Memahami Islam dan berjuang tanpa pengorbanan, segalanya menjadi sia-sia malah mengundang murka Allah swt. lantaran itu , korbankanlah kepentingan diri dan dunia demi agama Allah swt.
Renungilah firman Allah swt:
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka). (al-Taubah 24)
Demikianlah Ramadhan bulan yang terkandung didalamnya jihad Badar, mengajar kita erti pengorbanan dan jihad. Pengorbanan yang membawa kita semakin dekat dengan Allah Azza wa Jalla. Pengorbanan yang membersihkan dari karat dosa dan noda. Pengorbanan yang menyempurnakan hidup sebagai seorang muslim mukmin yang mujahid. Marilah kita bergantung kepada petunjuk yang sebenar yang terkandung di dalam al-Qur’an dan sunnah Rasulullah SAW.
Adalah kamu sebaik-baik umat yang dikeluarkan untuk manusia. Kamu menyuruh kepada yang baik, kamu mencegah kemungkaran dan kamu beriman kepada Allah.â€‌ (Ali Imran: 110)
ط£ظ‚ظˆظ„ ظ‚ظˆظ„ظٹ ظ‡ط°ط§ ظˆط£ط³طھط؛ظپط±ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط¹ط¸ظٹظ… ظ„ظٹ ظˆظ„ظƒظ… ظˆظ„ظ„ظ…ط³ظ„ظ…ظٹظ† ظˆط§ظ„ظ…ط³ظ„ظ…ط§طھ, ط§ظ†ظ‡ ظ‡ظˆ ط§ظ„ط؛ظپظˆط± ط§ظ„ط±ط­ظٹظ….

Disediakan oleh:
Ust Mohd Zakaria Hamzah
Urusan Ulama’ Permatang Pauh,
Pulau Pinang.
Thursday, October 20, 2005

Artikel asal terdapat di sini bertarikh 24/10/05

Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan....

ط¨ط³ظ… ط§ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط±ط­ظ…ظ† ط§ظ„ط±ط­ظٹظ…

WASIAT NABI MUHAMMAD S. A. W. kepada SAIDINA ALI

Wahai Ali, bagi orang MUKMIN ada 3 tanda-tandanya:
1) Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia.
2) Tidak terpesona dengan pujuk rayu.
3) Benci terhadap perbualan dan perkataan sia-sia..

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.

Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya.
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.

Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.

Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:
1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s. w. t.

semoga kita semua diberkati, dirahmati dan diberi hidayah oleh Allah sepanjang masa..

Sumber dari blog Sedapnye Rojak Buah

17.9.26

Dari Nya kita datang, kepada Nya kita kembali...

inannalillah hiwainna ilaihirajiun

20/10/05 = 18 Ramadhan 2005.
Takziah kepada Pak Lah atas pemergian Endon Mahmod, isteri tercinta mengadap Rabbul Izzati.
Moga anda tetap tabah meneruskan kehidupan.

[3:185] Tiap-tiap yang hidup akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.

first article

ط¨ط³ظ…ط§ظ„ظ„ظ‡ ط§ظ„ط±ط­ظ…ظ† ط§ظ„ط±ط­ظٹظ…

include this i had 3 blog. before this i wrote it in Bahasa Melayu(not Malaysia tau). I plan to write my diary in this blog. but not that to personal stories. K . stop toce

Itulah perumpamaan akhirat, yang Allah sediakan untuk orang-orang yang tidak menginginkan ketinggian (pangkat atau nama) di atas bumi dan tidak pula membuat kerosakan. (- Surah Al ~Qashash : 83)