22.9.28

Blog berpindah

Saya mengalami kesukaran untuk create entri baru dalam blog musafirlalu ni. Jadi saya terpaksa
create blog lain. Silalah berkunjung ke http://faqir2.blogspot.com/. Mohon maaf atas kesulitan
yang berlaku.

20.9.28

Diharuskan mengumpat

Diharuskan mengumpat/mengata kepada pemerintah yang zalim. Jika kita tidak memberitahu kepada orang ramai maka kezaliman tersebut akan berterusan dan bermaharajalela.

Tak zalim ke jika

- kesalahan berzina hanya dikenakan 3,5,6? 3 bulan penjara, denda RM5 ribu dan 6 kali sebatan.
- ibu bapa Nurin akan didakwa cuai kerana kehilangan arwah? Udahlah depa hilang anak, kena dakwa plak pas ni. Polis lepas peluru hidup tak plak didakwa cuai. Adil ka?
- pemimpin yg jelas kemaksiatannya dikekalkan dalam jawatannya?

http://komenisu.blogspot.com/2007/10/diharuskan-mengumpat.html

19.9.28

Yang pasti...

Yang pasti arwah Nurin Jazlin Jazimin akan masuk syurga. Dia belum akil baligh(cukup umur). Apatah lagi dia diperlakukan sedemikian rupa.

Mak ayah nurul Jazlin tak pasti lagi masuk syuga macam anaknya.Tak pasti lagi kita akan masuk syurga. Neraka dah sebelah kaki dah. Namun kita terus berharap pada-Nya. Khauf & Raja'. Takutkan neraka & harapkan syurga.


p/s: sesiapa yg baik ngan keluarga Nurul Jazlin tolonglah dakwah supaya maknya bertudung. Nasihatkan
ayahnya banyak bersabar. Jangan berkeluh kesah.

14.9.28

Nak jadi jutawan


Kalau takde aral, insya Allah orang tua aku akan jadi jutawan. Berita mengenainya ada tersiar di UM , mstar & BH(satu minggu sahaja). Aku tak harap sesen pun duit RM1.3 juta tu. Harapan aku:-

- Ayahku akan menggunakan duit tersebut pada jalan kebajikan. Pi haji, perbaik rumah, tolong orang miskin dll

- peneroka Felda takkan tertipu lagi seperti Felda Sg Buaya & Labu Sendayan

- jangan yg turut terbabit dalam penipuan ialah anak peneroka sendiri & pemimpin setempat(UMNO).

Moga Allah memberkati semua peneroka Sungai Behrang. Amin

Isu Nurin Jazlin

Kesudahan kesnya telahpun diketahui. Marilah kita

- Mendesak Polis & Kementerian Kebajikan & Masyarakat tidak mendakwa ibu bapa arwah cuai. Cukuplah kepergiannya ke hadrat Ilahi sebagai ujian.

- Mendesak Polis mencari pembunuhnya sampai ke lubang cacing. Kalau payah sangat nak carik bukti kukuh mensabit pembunuhnya cari alasan menembak 2 butir peluru hidup kepada pembunuhnya. Macam kes Batu Burok.

- mendesak SB2(siput babi) yg bertugas siang malam memantau aktiviti pembangkang diberikan tugas mencari maklumat tentang pembunuh Nurin. Habih ditangkap pembunuh Nurin, silakan pantau kembali aktiviti pembangkang.

- mendesak akhbar yg menyiarkan berita Ayah Nurin berhutang dengan Along meminta maaf terbuka kepada orang ramai. Jika tidak akhbar itu akan disaman.

- mendesak hukuman hudud(qisas & takzir) dilaksanakan kepada pembunuh/perogol yg beragama islam. Laksanakan hukuman tersebut di khalayak.

Tak bolehkah kita melakukanya?

Al- Fatihah buat adik Nurin. Moga kamu berada di dalam syurga. Amin

9.9.28

Yang leceh kat Bazar Ramadhan


Tak kata semua peniaga. Berdasarkan pengalaman aku dan member2 tahun ni. Kebanyakannya

- meniaga asal nampak rupa fizikal udah. Basi atau takde rasa nasib la ko yg membelinya

- 4 biji popia basah berharga RM2 ringgit di PB? Kat BB cuma RM2 je. Dah la nak amik 2 biji tak bagi. Mungkin kerana nak cover sewa tapak. MDK dikatakan mengenakan sewa RM100 utk satu lot tapak sehari! Biar betul

- Peniaga wanita tak menutup aurat dengan sempurna. Pakai baju lengan sekerat. So kalu ada pilihan peniaga berpakaian lebih sempurna takkan nak pilih yg pakai lengan sekerat. Ini boleh mengkelamkan hati kita yg menyebabkan kita makin payah kita sekeluarga makin mengingati Allah dalam solat & menghafaz ayat-ayat suci.

Kiranya makin payah la nak carik peniaga yg mendapat sedikit keuntungan & memberi sedekah(bagi yg dijual cukup rasa) la ni ye? Akhir zaman...

Aku ni kira mengata ka?

8.9.28

30.8.28

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Yang ditunggu2 kini tiba. Bulan yg digandakan amalan hingga 70 kali ganda. Bulan yg terdapat satu malam yg lebih baik dr seribu bulan. Dan pelbagai macam kelebihan.

Jadi. Pastikan puasa & amalan kebajikan kita pada Ramadhan kali ini ialah yg terbaik dengan

- usahakan mengkhatamkan al-quran 30 juzuk. Ianya nampak agak berat tapi tak mustahil. Isikan masa terluang di pejabat & rumah dengan membacanya. Kurangkan berbual2 hal2 keduniaan.

- tarawih tak tinggal w/p satu malam. Walaupun hanya 8 tapi dengan tazkirah tentunya lebih baik berbanding 20 yg mengalahkan roket ke bulan.

- pastikan budget harian/bulanan (makanan terutamanya)kurang dari bulan2 sebelumnya. Kalu bleh makan kurma & minum air kemudian solat maghrib. Makan seperti biasa selepasnya.

- Maksimakan amalan sunat qabliyah & baqdiyah solat. Tahajud pastikan tak tinggal.

- malam 27 jika mampu habiskan khatam quran. Pastu mintalah sebanyak mungkin doa kepada-Nya. Mintak dikurniakan zuriat lagi, keberkatan hidup, mati dalam iman dan pelbagai lagi.

dan apa2 lagi pun. Asalkan bermanfaat dunia akhirat

Moga Allah membantu kita dalam mencari kesempurnaan di bulan ini. Amin.

Rusuhan Kuala Terengganu II

Rusuhan Kuala Terengganu II

22.8.28

Isu tazkirah


Berita Harian 3/9/07

Ramadhan hampir tiba. Maka timbullah kembali isu 8 atau 20 rakaat tarawih. Apsal nak digaduhkan dengan 8 atau 20? Apsal takleh tazkirah bulan Ramadhan? Korang takut umat islam(Melayu) sedar dan tak pilih korang?


Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman” (QS.Adz-Dzaariyaat : 55)

Buat 8 lebih baik dari tak buat langsung(tengok tv dll yg lagho). Lebih baik dari 20 yg mula kul 8.45 habih sebelum kul 10. Bukankah baik tazkirahKalau nak dengar baca fatihah senafas atau dua hanya di bulan Ramadhan. Tazkirah mengata orang? Kita nak betulkan orang bukannya lembu.

Lebih baik korang buat enakmen undang2 syariah tak boleh buat tarawih 8 serta dibuat tazkirah. Cam kes penceramah tanpa tauliah. Barulah kelas. Boleh tangkap ustaz bawa mahkamah. Siap bergari lagi.

Kes zina & arak yg bagaikan cendawan tumbuh tu biarkan saja. Janji pilihanraya nanti aku menang

- Paksa tarawih 20 rakaat: Khir Toyo ‘tidak reti’ agama?

17.8.28

Erti Merdeka





boleh didownload di sini





sumber gambar asal terdapat di sini

Apa lagi yang kita mahu?

Antara amar makruf & nahi mungkar

Malam ini kita diberi pilihan. Kebetulannya malam Jumaat. Anda pilihlah samaada:-

- baca yaasin, solat taubat, solat hajat memohon keampunan ilahi supaya Malaysia & rakyatnya diberkati & dilimpahi rezeki melimpah ruah.

atau

- berkumpul beramai2(bercampur gaul lelaki perempuan. Berapa persen ikatan suami isteri atau adik beradik?) di dataran merdeka(& lain2 tempat setiap negeri kecuali Kelantan) menjerit merdeka3x sambil menyaksikan percikan bunga api.

Pilihlah antara keredhaan atau kemurkaan Allah
. Tepuk dada, tanyalah iman.

Bolehkah kita baca yaasin malam jumaat. Bukankah ianya bidaah?. Berkumpul di dataran sambil menjerit merdeka3x bukan bidaah?

9.8.28

Selamat Ulangtahun ke 50


Marilah menyambut merdeka dengan membaca Yaasin & berdoa agar Allah memberi keberkatan yg melimpah ruah kepada Malaysia & rakyat seluruhnya.

Marilah kita renung sejenak setelah 50 tahun kita merdeka adakah ini kita mahukan?

1- huruf jawi pada bank islam dihapuskan


2 – nenek 74 tahun dirogol malahan budak 10 tahun pun kena


3 – MCA perjuang bahasa cina dijadikan soalan UPSR bagi tahun 2008 umno perjuang apa?


4 – semakin banyak surau ditutup. Untuk meninggikan syiar islam?

5 – Ada rakyat di negeri darul UMNO(Johor) berpendapatan hanya RM500 sebulan dengan 5 anak yg mana seorang darinya lumpuh. Bantuan yg diterima dari JKM hanyalah RM65 sebulan


4 – Melayu makin biadap hingga bapa yg mai ke rumah anak tak bertegur sapa(tentang muka) pun dak


5- Ada lagi rakyat yg rumahnya di atas air?


6- Kita ingin mengadakan sambutan di ambang merdeka dengan cara islam di Dewan Mellenium. Tapi permit tak diberi kerana hanya satu tempat sahaja di Pulau Pinang(Padang Kota) yg dibenarkan. Bimbang lebih ramai mengunjungi Dewan Mellenium? Tak bimbang dosa2 melimpah ruah di Padang Kota?

Wajarkah kita menyambut malam merdeka dengan berpeleseran ditempat awam sambil menjerit Merdeka3x sambil menyaksikan percikan bunga api yg berharga ribuan ringgit? Pekerja alam flora pagi esoknya menemui kondom(basah & kering) di Dataran Merdeka.

Tepuk dada tanyalah iman.
Setiap org adalah pemimpin. Dan pemimpin akan ditanya tentang amanahnya.


Apapun selamat menyambut merdeka.

4.8.28

Kalau dia cha ya nun alif...

Dia me"rap"kan lagu negaraku menjadi negarakuku amatlah tak wajar. Tapi bila dia hina azan ini sudah lebih.

5 in the morning
Theres even a morning call to wake me up
Sometimes a few of them will sing together
When you listen to it, its like a love duet
The voice ululates like an R&B song
Even though sometimes they sing until its out of tune
Even though sometimes they even sing until their voices break
Some sound like cockerels, but they wake up earlier than them
This way we can know the time to get ready for class and for work

sumber dari Roslan SMS

Biadap(pelaq kata org utara). Bagi kita, umat islam dilarang mencaci sembahan org2 kafir. Tapi bila depa caci agama kita kita nak buat apa?

Si Zam mamak memaafkan dia atas isu menghina negara. Hina agama anutan hang hang buat apa? Tak kisah la kalau MCA memaafkan dia. Ingat senang2 bak bagi maaf kalu menghina agama org lain?

Walaupun dia mungkin akan didakwa, ada tak kemungkinan Peguam Negara akan melepaskannya cam kes2 lain?

Apa komen ulamak kerajaan. Matsushita, Nakasone, Dolah Zin, Firdaus, Najmuddin, mufti perlis(takkan ulas isu pemandu bas je?)/johor dan Shabudin? Komen la dari isu menghina azan(satu dari syariat islam). Takat hina negara berlambak2 org komen.

- MINTAK MAAF...?
- Oh my eyes! Can i believe you!

Kalau sungguh dia mintak maaf keluarkan satu video kat uTube yg tunjuk dia dengan muka kesal mintak maaf pada negara & umat islam atas kesilapannya. Ni tidak. Ayah dia yg buat kenyataan akhbar dengan MCA. "Saya mintak pada bagi pihaknya yg menyinggung perasaan org islam" sambil tersenyum. Cis!

17.7.28

Sempena 50 tahun merdeka...



- Ingin menghabiskan sedikit duit membeli bendera Malaysia/Negeri?

-Ingin mendermakan RM5 ribu membantu org susah daripada membeli bendera?

Carilah jalan dengan membantu orang susah seperti ini

10.7.28

Catatan Family Day di Cameron Highlands






Pada 14/07/07 opis aku telah membuat satu trip family day ke Cameron Highlands. Kira2 20(besar gak jabatan) keluarga menyertai. Kami bertolak dalam jam 9 pagi. Sampai Brinchang dalam pukul 1.
Makan, solat & membersihkan diri. Kul 4 ptg kami berkumpul di Homestay di Kampung Taman Sedia untuk aktiviti sukaneka. Cukup meriah dengan pelbagai aktiviti membabitkan budak2 & mak pak budak. Semuanya enjoyed.

Malam tu diadakan pula barbeque. Family aku dah isi perut siap2. So kami kat sana tak lah makan tera mana. Ada family member aku, tak henti mengambil ayam. Pas satu, satu. Maklumlah perut kosong dari maghrib tadi. Sambil makan diadakan penyampaian hadiah bagi pemenang sukaneka. Semua dapat hadiah. Sayur2an segar Cam High. Esok tak yah beli banyak sayur dah untuk ole2.

Pas sarapan kami check out dari hotel/chalet masing2. Kami pi ladang teh Boh. Semua gambar di atas diambil di situ. Setelah membeli ole2 segala macam teh, kami berpecah. Ada yg pluck strawberry, membeli cenderahati & sayur2an sebelum pulang. Kesimpulannya

Pro - Cameron highlands sesuai untuk percutian keluarga. Apatah lagi untuk bulan madu.
- Family day kali ni boleh dikatakan amat berjaya.
- Aku pernah naik dari Tapah ke Cam High. Perjalanan dari Simpang Pulai lebih santai dan selesa. Jalan yang luas dan pemandangan yg hijau!(sejuk mata memandang)

Con - Kemudahan hotel aku dok bagi aku adalah poor. Takde heater(tempat sejuk beb) masak air & iron. Tuala plak takde(member yg tak bawak towel kena keluar beli. Mahal lagi berbanding kat bawah)Rupanya2 toke hotel tu ha ya nun dal wau. Apsal? Aku minum pagi kat restoren dia. Ingatkan mamak punya geng. Alih2 nampak botol arak dalam freezer. Kiranya orang melayu kat pekan Brincang almost zero. Rata2 kedai dikuasai Cha Ya Nun Alif & ha ya nun dal wau. Kerajaan kena aware this isu.
- tak dengar azan pun kat Brincang. Takde masjid ka kat sini? Teringin aku bangun jam 5.30 pagi pi berjemaah subuh di masjid. Then sambung ngan kuliah subuh. Kalu nak cam ni kenalah la aku dok kat pondok agama atau pi ke masjid kat Kelantan(Muhammadi) atau Terengganu(Rusila). Nantila. Aku plan nak gi Kelantan & Terengganu plak

3.7.28

Pemandangan di Cameron Highland






Aku sharekan gambar pemandangan sekitar Cameron Highland. Mmg cantik dan sesuai untuk lawatan keluarga. Nanti aku citekan lebih lanjut dalam entry akan datang








27.6.28

RM1800 sebulan hidup di KL

[Semalam penulis menemui seorang kenalan lama yang kini bertugas di sebuah syarikat swasta Kuala Lumpur. Dalam kesempatan tersebut, beliau mengadu perihal kehidupan di KL yang tidak seperti dahulu. Keadaan hidup yang agak menekan, menyebabkan diri dan keluarganya agak tertekan - berikut antara luahan warkah yang sempat disampaikan kepada anaknya di sebuah sekolah berasrama penuh]

Kak Long yang dirindui,

Apa khabar anak ayah di sana? Semoga sihat dan bahagia selalu. Di sini, ayah bersama ibu dan adik-adik sihat sahaja.

Cuma semalam, adik usu mengadu sakit perut - berak-berak. Agaknya, perut adik dah tak tahan - bersebu sebab sejak beberapa hari adik asyik makan maggi aje. Itu yang semalam, dan hari ni, ibu masakkan bubur. Kesian tengok adik-adik kat rumah.

Masak bubur sepot beras dapatlah, ayah dan adik-adik makan kenyang sikit dengan kicap cap kipas yang Kak Long suka tu. Itulah, yang mampu ayah sediakan untuk hidangan malam ini dan malam tadi.

Ayah tak tahu esok macamana. Mungkin ibu akan masak beras buat bubur lagi. Boleh kot, ayah ambikkan duit tabung adik usu untuk beli telur sebiji dua. Kalau goreng telur hancur dengan bubur, lainlah sikit menu daripada semalam. Harap-harap adik-adik tak akan merungut makan bubur lagi.

Kak Long,
Ayah bukan berniat nak merisaukan Kak Long yang sedang berada di asrama kini. Cuma ayah nak bagitau, kita sekarang dah tak sesenang dulu. Kalau dulu, sebulan sekali boleh kita keluar untuk selebrate apa-apa event dengan makan di luar. Tapi kini, nak makan lauk ikan atau ayam sebulan sekali pun belum pasti lagi.

Keadaan ekonomi keluarga kita sudah tak seperti dahulu. Hidup kita makin terhimpit along. Ayah tak tahu, sampai bila lagi kita mampu terus hidup di bandar KL ini. Dengan gaji ayah setelah tolak bersih duit EPF dan hutang syarikat, yang tinggal hanya sekitar RM1,800 sahaja sebulan.

Bayangkanlah Kak Long, setiap bulan kereta yang kita gunakan perlu dibayar sebanyak RM550.00, sewa rumah - RM500.00, bil-bil telefon,air dan elektrik - RM250.00, bayaran duit yuran Kak Long, adik-adik dan persekolahan - RM200.00, duit minyak kereta dan tol untuk ayah berulang kerja - RM300.00, semua ini dah mencecah genap RM1,800 (sebulan gaji ayah).
Ini tak ditambah lagi dengan duit untuk sakit pening, balik kampung, belanja dapur dan pasar, simpanan dan keperluan harian lain. Kadang untuk belanja dapur, ayah terpaksa ambik duit bayar kereta (kita dah tiga bulan duit kereta tertunggak). Pihak bank dah mula hantar surat kata nak tarik kereta. Ada sekali ayah gunakan duit yuran sekolah adik-adik untuk beli sayur dan sedikit ikan, akibatnya dua bulan yuran sekolah adik-adik tertunggak. Bil telefon pula, baru sebulan ayah tak bayar, pihak telekom dah hantar surat amaran nak potong. Memang agak susah hidup kita ini Kak Long.

Semalam, adik sakit perut ayah hanya dapat gosokkan minyak masak kat dapur pada perut adik. Selepas adik merengek sejam lebih, tertidur dia. Nak ke klinik, ayah dah tak tahu nak cari duit kat mana.Duit-duit simpanan ayah dan ibu (termasuk duit di Tabung Haji) dah diguna masa daftarkan Kak Long masuk asrama dahulu.

Minggu lepas, ayah balik kampung dengan ibu. Jumpa dengan Pak Usu, Pak Uda dan Pak Lang, cuba bawa berbincang nak minta tolong. Tapi hampa. Kata mereka, tinggal kat KL takkan susah. Itulah agaknya, mentaliti orang kampung, dan tak belajar agaknya. Susah nak terima hahikat bahawa bukan semua di bandar ini senang dan mewah seadanya. Agaknya, orang kampung susah dapat berita. Atau orang kampung hanya dapat berita yang indah sahaja kat peti televisyen dan radio.

Padahal, dalam dunia masa kini semuanya tidak seperti dahulu lagi. Dahulu kalau Kak Long ingat, duit RM50 boleh isi tangki minyak kereta agak penuh, sekarang hanya separuh aje. Duit tol dah tak sama kak long. Harga ayam setahun dua dulu dah tak sama dengan hari ini. Baru ni, harga barang-barang dapur dah naik. Makin susah. Adik Usu yang boleh makan roti canai setiap minggu dulu dah jarang dan susah nak makan (dulu RM0.50 - kini RM0.80).

Itulah, dilema ayah dan ibu kini Kak Long. Jika keadaan masih tak berubah, mungkin ayah lepas ni akan berpindah balik kampung. Rumah atuk, masih kosong. Cuma sayanglah, adik ngah yang akan periksa UPSR tahun ni akan terjejaslah pelajaran dia sebab kena pindah sekolah. Adik usu yang mula nak kenal belajar Bahasa Inggeris, akan kelam kabutlah sebab guru kesayangan Bahasa Inggeris dia bertukar rupa. Makin susahlah adik Usu nak kuasai Inggeris. Dahlah, subjek Matematik dan Sains dalam periksa pertengahan tahun tempohari dia hanya dapat 'C'. Lepas ni tak tahulah pula apa nak berlaku.

Oh ya, Kak Long mungkin tertanya-tanya apa dah jadi dengan projek jual nasi lemak dan kerepek kat pejabat ayah dulu? Ayah dan ibu dah sepakat untuk menghentikan jualan-jualan tersebut.

Pertama; setiap malam ayah dan ibu bersengkang mata sehingga jam 1 pagi untuk siapkan bahan-bahan untuk berjual nasi lemak dan esoknya terpaksa pula bangun jam 4 pagi - akibatnya Kak Long, ibu sering sakit-sakit, kesihatan ibu terjejas.

Kedua; bukan ayah nak mengata, tapi realitinya dalam dunia berniaga begitulah. Kadang-kadang ada yang membeli dengan berhutang. Dan bila berhutang tak ada pula yang membayar.Ada pula yang ambil begitu aje tanpa bagitahu, akibatnya modal hilang, dan ayah serta ibu terpaksa keluarkan modal baru setiap kali nak berjual. BUkan ayah nak menuduh semua, tetapi akibat setitik nila habis rosak susu sebelanga.

Ketiga; kenaikan harga barang mentah dah tak dapat nak ayah dan ibu untuk menampungnya. Maklumlah, bukan berniaga secara besar, hanya kecil-kecilan. Itu yang agak susah. Maka, disebabkan itulah ayah dan ibu ambil keputusan untuk hentikan jualan kecil-kecilan itu.

Kak Long,
Ayah harap Kak Long rajin-rajinlah belajar. Berusahalah menjadi anak yang cemerlang bukan sahaja dalam pelajaran tetapi juga dalam agama. Berusahalah, jangan sia-siakan peluang yang Kak Long dapat untuk belajar di sekolah asrama tu.

Ayah harap Kak Long akan berjaya. Berjaya mencapai cita-cita untuk menjadi seorang doktor. Cuma dalam mengejar cita-cita Kak Long, ayah berharap Kak Long beringatlah. Kita kini bukan orang senang. Hidup dah tak macam dulu. Kalau Kak Long boleh berjimat, berjimatlah sehabis baik.

Ayah tahu, yuran asrama Kak Long tertunggak dua bulan. Bersabarlah. Bagitau pada cikgu, ayah akan jelaskan. Cuma bukan dalam masa terdekat ini. Insya-Allah, ayah akan cuba sedaya upaya untuk jelaskannya sebelum berakhirnya sesi persekolahan tahun ini.

Cuma selepas ini, ayah tak pasti berapa kerap lagi ayah akan mampu menulis. Bukan apa, kadang memikir, duit pos (setem Rm0.40) boleh ayah gunakan belikan dua biji telur untuk adik-adik makan tengahari bila mereka balik sekolah.

Jadi, janganlah Kak Long bersedih ok. Tabahkan hati. Ayah tahu, anak ayah seorang yang tabah, cekal dan sentiasa berusaha yang terbaik.

Dan akhir sekali, maafkan ayah kerana membebani Kak Long dengan segala kisah yang berlaku ini. Bukan apa, sebagai anak ayah yang sulung ayah rasa Kak Long berhak tahu dan wajar memahami apa yang sedang berlaku dalam keluarga ini.

Sekian, ibu dan adik-adik menyampaikan salam rindu pada Kak Long.

Wassalam.

artikel asal bertajuk Esok ibu masak bubur lagi!
__________________________________________________________________________

Kalu aku satu family( 4 beranak, gaji bersih RM2000) dok kat KL camna? Alhamdulillah aku dok kat sini. Sujud syukur

Kat rumah aku

Roti canai 60 sen, kuih seposen(ada jual lagi), nasi lemak 60 sen, takde lagi kes pecah rumah kat taman. Kat rumah mak mertua aku mee goreng RM2.50 boleh makan kenyang 2 orang. Sebulan sekali aku dapat balik ke rumah mak mertua & mak jang. Cuti sekolah(kalu isteri takde program sekolah) dapat balik ke rumah mak aku kat Tanjung Malim. Kerja yang tak tension. Malam2(bukan tiap2 hari) & setiap pagi sabtu aku dapat pi mengaji.

Perlukah lagi aku berhijrah ke kota metropolitan?

26.6.28

Implikasi kenyataan Pak Lah

Kenyataan Pak Lah ini dan ini boleh memberikan maksud baru kepada isu murtad di Malaysia.

Dari kefahaman aku la pas ni
- undang2 murtad yg ada di setiap negeri(kecuali W/P) akan dimansuhkan atau tidak dikuatkuaskan.
- senang la nak murtad pas ni

doaku
"Ya Allah, janganlah kami diuji dengan ujian yg kami tak mampu menanggungnya"

Bacaan tambahan
- Forkad seru PM segera bertaubat!
- Gejala murtad meruncing dan PM tidak tahu puncanya...

24.6.28

Isu Salman Rushdie, Ravathi dan Siti Nor Idayu

Bagi saya apa lagi tindakan yg kita boleh lakukan untuk kes 2 ini?

Siti Nor Idayu
sekurang2nya JAIP mengikut enakmen yg sedia ada. Janganlah persoal kenapa tak amik tindakan pada penyanyi lain dsbnya. Bagiku kesnya sama cam Datuk Ishak Baharom & The Ships. Kalau mereka tak ikut prosedur, silakan dakwa. Noktah

Ravathi
JAIM hanya melakukan apa yg ada dalam bidang kuasanya sahaja. Selepas ditarbiyah 6 bulan dia tetap nak murtad apa boleh buat? Kita takde hukum bunuh org murtad dalam enakmen agama negeri. Mungkin JAKIM kena tengok manual pemulihan aqidah depa?

Salman Rusdie
Kalu ikut aku baik ditamatkan riwayatnya sahaja. Murtad dah confirm dah. Tapi selesaikah masalah?
So kita guna 2 cara.
1- Kita keluar satu buku yg lawan balik hujah si Salman tu. Susah sangat ka? Panggillah Al-Muhhadithsin atau Matsushita menulis melawan balik. Budgetnya oleh JAKIM.
2. NGO Islam atau PAS buat demo membantah tindakan Salman. Buat plak wacana ilmiah membincangkan isu tersebut(sebarang isu membabitkan islam)



Kesimpulan aku.
Jalankan amanah sekadar yg termampu. Ada undang2(negara) /enakmen(negeri) kita gunakan. Jangan dibazirkan masa & wang nak membentangkan tetapi tak laksana(malas?)

Untuk makluman satu2 satunya negeri yang tiada akta murtad ialah Wilayah Persekutuan. Nak luluskan kenalah bawa ke Parlimen. Ada parlimen 2/3 ahli orang islam? Atau menyokong islam? Kalaulah geng2 nak murtad tau hal ni, baik pi murtad kat KL.

Bacaan Tambahan
- Why you shouldn't go sleeveless in an entertainment outlet
- Toleransi dan Jabatan yang tak bermisi
- Oops!... Salman Rushdie Did It Again?
- Clamping (all) blogs
- Perang bidang kuasa perbicaraan murtad
- Apa Seterusnya...........
- ‘Nama saya Revathi untuk selama-lamanya’

21.6.28

Dicandukan dengan hiburan?



Pada 07/07/07 kita akan dihiburkan(tak cukup lagi ka?) dengan persembahan 40 artis tanpa henti dari jam 4 petang hingga 12 tgh malam. Apa ni? tak cukupkah dengan segala macam hiburan dilambakkan kepada kita?

Yang aku perasan semenjak Zam Mamak jadi Menteri Penerangan, hampir setiap malam di TV1 disajikan dengan hiburan. Apa bukti? Lihat ini. Senarai program rancangan di TV1 pada waktu perdana(prime time) selama 1 minggu

1. 9.30 Fenomena Seni (Malaysia Tiada Pelakon?) 6/7/06
2. 9.30 Bicarawara (Forum Perdana Ehwal Islam: Anak Sapa La Tu...?) 5/7/07
3. 9.45 Down Memory Lane 4/7/07
4. 8.45 Debat Perdana (Semangat Dasar Ekonomi Baru : Adakah Masih Relevan) 3/7/07
5. 8.45 Santai: (Fenomena Akustika) 2/7/07
6. 8.30 Suara Emas Bintang RTM (Akhir) 1/2/07

Jadi apa kesimpulan? Adakah prinsip pertama islam hadhari boleh dicapai dengan segala macam hiburan yang melalaikan(ada yg mengingatkan kita pada Allah?). Tepuk dada tanyalah iman.

Bacaan tambahan
1. Segala artikel dalam blog ini berkaitan islam had hari
2. Kelas pengajian waktu Zuhur di Pejabat Agung bermula Isnin 9 Julai
3. Kes rogol meningkat 28% dalam tempoh 5 bulan pertama 2007
4. Perogol bersiri mangsakan kanak-kanak risaukan penduduk Kg Baru
5. 'Tak apa bini pemimpin peluk jantan lain'

p/s; Kalau depa buat solat asar & maghrib berjemaah(juga live) jugak siapakah kalangan artis lelaki ni paling layak jadi imam?

12.6.28

Catatan Rehlah ke Sg Bil







Pada minggu ke dua cuti sekolah lepas (7/6/07) kesemua ahli keluargaku(kecuali ayah& adik bongsu) berkelah ke Sg. Bil. Dari kampungku ke Sg Bil perjalanan pergi ke sana lebih kurang 20 minit.
Sg Bil ini memang sesuai untuk bermandi manda. Kita boleh pilih tempat berdasarkan famili yg dibawa. Kalu ramai budak2 kecik ygng tak reti berenang cariklah tempat yang changkat(tohor/tak dalam).
Untuk makluman semua pusat perkelahan ini mempunyai kemudahan tandas, pondok berehat, tempat menyalin pakaian serta gerai-gerai makan. Tiada bayaran tempat letak kereta dikenakan kecuali RM1.00 sebagai bayaran masuk. Kedudukan Lata Sg Bil ini adalah 24km arah Utara Tg Malim. Untuk ke kawasan perkelahan ini dari pekan Tanjung Malim, pengunjung akan melalui kawasan perkampungan iaitu Kampung Behrang Ulu, Kg. Sungai Dara, Kg Sungai Sekiah dan akhirnya Kg. Sungai Bil.
info asal di sini.

Nasihat aku
Kalu nak pergi pergilah pada hujung minggu. Kalu macam kami ni memang seksa. Aku yg keluar tanduk(buang air besar) jenuh carik tempat. Tandas takde air & gelap ya amat. Nak salin baju(bg yg pompuan) kena la buat open atau carik port yang terlindung ckit. tapi kalu dari segi suasana air terjun memang ok sangat la. Tapi aku tak gerenti kalu ko pigi hujung minggu nanti semua kemudahan tadi beroperasi. Mungkin gak dah jadik gajah putih. So mind of your own risk.


p/s: gambar atas sekali aku cilok dari sini. Yang lain2 dari semua dari website yang ada info tadi.
Aku maleh lg nak update entry. Tapi dah ada orang komen, kenalah update gak. Insya Allah pas ni blog ni tak bersawang terlalu lama.

12.5.28

Blog akan bercuti lagi...

Mulai esok blog ini akan bercuti selama seminggu setengah iaitu hingga habis cuti sekolah. Esok hingga hujung minggu ni aku akan berada di rumah mertuaku di Baling. Lusa adik iparku akan menamatkan zaman keterunaannya..

Minggu depan aku akan bercuti selama seminggu ke Tg Malim.4-5 jam perjalan ikut jalan lama. Alang2 aku balik ke rumah mak aku lajaklah terus selama seminggu. Rumah kak sulung aku kat Sungkai, mak aku kat Sg Behrang, kak kedua aku kat Tg Malim, sepupuku di Bukit Beruntung & abg iparku di Bangi. Fuh! Jalan sakan. Duit pun sakan habih la... hu3

link silam
blog menyepi

11.5.28

Renungan IV

Hidup yang hanya memikirkan kecantikan diri, adalah falsafah hidup burung merak. Cantiknya lebih, manfaatnya tidak setara. Daging tidak dimakan, burung lain enggan berkawan. Terbang tak setinggi mana, lagaknya mendabik dada. Merak hanya ada kecantikan yang dimodal untuk dibanggakan… jika harga diri merak adalah pada cantiknya semata, apakah harga diri seorang insan juga bergantung kepada paras rupanya? Insan lebih mulia dari itu…

Artikel penuh boleh didapati di sini

tambahan
Renungan I, II dan III

7.5.28

Mari mengira

Dengan kenaikan gaji kakitangan awam, kerajaan terpaksa menyediakan tambahan sebanyak 4 bilion untuk tahun(6 bulan) ini atau 8 bilion untuk tahun depan. Banyaknya. Tapi hanya 1.02 juta rakyat(kakitangan awam) yang merasainya secara langsung. Bagaimana kita hendaklah 23 juta penduduk Malaysia semuanya merasai secara terus? Jika kerajaan menggunakan 8 bilion wang tersebut untuk subsidi minyak maka

- semua lapisan masyarakat dapat merasainya. Maka inflasi akan berkurangan kerana kurangnya pesta naik harga kerana minyak naik(semua barang guna minyak)
- kroni2 BN akan kelaparan kerana tak dapat projek
- kecurian(curi kabel telefon, kepala paip besi dll) akan berkurangan kerana desakan akibat kos sara hidup tinggi dapat diminimumkan. Maka masyarakat akan lebih aman.
- wang yg dapat dijimatkan boleh digunakan untuk tabungan atau perkara2 berfaedah rakyat jelata. Cthnya.

sekian nukilan dari rakyat yg buta ekonomi. Bukan bakal lulusan pakar ekonomi.

p/s; Pakar ekonomi kita boleh jawab ka?

update 28/5/07
cik akira ada mengulas isu yang saya timbulkan. Silalah ke entry ini di blog beliau(ramai peminat betui anak dara Jawa Johor ni..).

p/s:
untuk Cik Akira
- saya tak belajar ekonomi detail cam cik. Paling tinggi saya pernah belajar ialah subjek ekonomi form 6(2 bulan je...) & Ekonomi Asas masa diploma dulu je. Mana nak setanding dengan bakal grad economist kan?

bacaan tambahan
1. Sepatutnya turut turunkan harga barangan asas, bahan api. Bagi saya tajuk ini sepatut diselitkan perkataan "juga" antara turut dan turunkan pada tajuk artikel ni..

2. Mana Lebih Baik : Boikot Barang atau Boikot Kerajaan?

4.5.28

Gaji naik...

Confirm dah pekerja gomen dapat kenaikan gaji antara 7.5% ke 35%. Aku dapatlah increament 25%. Alhamdulillah. Dengan kenaikan petrol, tepung dan segala macam mak nenek barangan, kenaikan ini amatlah membantu. Elaun cola plak naik 100%. Sujud syukur.

Insya Allah sebahagian increament tu aku tambahkan sebagai deposit tetap ke akaun ibu aku.Mungkin tak terlewat untuk dijadikan sebagai hadiah hari ibu yang lalu. Tambahkan kepada ansuran kereta dll lagi

soalan:
- Apa insentif yang kerajaan akan bagi kepada pekerja swasta? Kepada penanam anggur(pengganggur) camna plak?
- Adakah pelbagai insentif kepada rakyat(juga pembayar cukai) akan ditarik balik dalam budget 2008 nanti? Moga ini tak berlaku.
- Adakah aku akan mengundi BN(Umno kat DUN/Parlimen aku la ni) dalam PRU12? Jangan harap! Cuma aku sebagai kuli gomen akan menjalankan tugas lebih gigih, insya Allah

Gambaran dosa mengumpat..

Jangan nanti terjebak pada kejahatan lisan yang diterjemahkan oleh tangan, pada menyatakan perkara yang sia-sia, apatah lagi yang mengundang dosa. Lihat sahaja video klip di bawah:



Loadhttp://ing...


movie & artikel asal terdapat di sini

p/s:
- setahu aku movie kat youtube ni takleh download. Tapi kat saifulIslam ni bleh plak download.Nak kata pasai aku guna Ubuntu dak gak. Member aku yg guna WinXp pun bleh download. apsal ye?

- patutnya video ni bleh tgk kat web aku. Tapi tak bleh pun. Padahal aku copy 100% script dr saifulislam. Apsal tak leh?

27.4.28

Kesedihan menjelang Hari Guru

Apakah perlu kita menyambut hari guru 2 hari lagi dengan tersiarnya berita ini? Mangsa yg masih bujang, sanggup menabur bakti di bumi orang. Ibu bapanya yg tentunya berat hati merelakan anak dara mereka merantau jauh di seberang. Mampukah kita menghadapi musibah ini jika kita ditakdirkan menjadi ibu bapanya? Cukupkah sekadar kita melahirkan simpati?

Cukuplah dengan pembunuhan, zina & bermacam2 gejala sosial yg semakin teruk. Kembalilah kepada fitrah. Marilah kita kembali kepada hukum ilahi. Terapkan suasana islam di rumah & masyarakat. Undilah nanti parti yg berjanji akan menegakkan hukum Allah.

Insya Allah. Moga Allah menilai amalan kita yg tak seberapa ini sebagai pahala di akhirat. Amin.

Semoga allahyarhamah Anizah Othman digolongkan sebagai hambanya yg mati syahid pada jalan Allah. Amin. Al-fatihah.

Sejak bila aku tak sokong UMNO ?

Silalah baca di sini

Hari Ibu II

Terpahat dibenakku dua hadith yang menjadi peringatan dalam khutbah Jumaat di Masjid INTAN kelmarin.

Seorang sahabat menggendung ibunya dari Medinah ke Makkah untuk mengerjakan haji. Apabila ditanya kepada Rasulullahi sollahu 'alaihi wassalam tentang apakah ini membalas jasa-jasa ibunya kepadanya, Rasulullahi sollahu 'alaihi wassalam menjawab;

"Tidak! Tak memadai untuk membalas meskipun setitik susu dari ibumu."


Seorang yang lain pula mengadu kepada Rasulullahi sollahu 'alaihi wassalam, bahawa ibunya memalukannya serta isterinya dengan meminta-minta bantuan tanpa batasan. Rasulullahi sollahu 'alaihi wassalam pula menjawab:

"Apakah ibumu tak malu membawamu kemana-mana dalam keadaan perutnya memboyot selama 9 bulan?
Adakah ibumu tak malu menyusukan kamu dalam apa keadaan sekalipun apakala kamu merengek-rengek kelaparan?
Adakah kamu pula tak malu dikeluarkan ke dunia melalui kemaluan ibumu?"



Oh Che', begitulah pengorbananmu dan maafkan daku kerana sering berkata 'uuh' kepadamu dulu.

Allahummaghfirli waliwalidayya, warhamhuma kamaa rabbayaanii shogiira.
Allahummaghfirli waliwalidayya, warhamhuma kamaa rabbayaanii shogiira.
Allahummaghfirli waliwalidayya, warhamhuma kamaa rabbayaanii shogiira.

(Ya Allah ampunilah daku dan rahmati dan belas kasihanilah kedua ibu bapaku sebagaimana belas kasihannya mereka kepadaku sewaktu kecil-kecilku dulu.)



Nota:

Che' adalah panggilan sesetengah orang Kelantan dan Terengganu kepada ibu.

artikel asal terdapat di sini.

24.4.28

Sempena Hari Ibu..

Perjalanan terakhir mak

Apabila isteri, Siti Hawa Samsam, mengejutkan saya jam 5.20 pagi, Sabtu, 1 Mei 1999, saya rasa ia hanya untuk mengingatkan waktu Subuh telah dekat. Tetapi melihatkan raut mukanya yang pucat, matanya yang berair, bibirnya terketar-ketar, jantung saya berdegup kencang. Saya hanya menunggu, seperti seorang pesalah menanti hukuman.


"Mak ...," katanya terputus-putus. "Liza telefon tadi ... mak dah tak ada, bang."

Sepi. Pilu. Sebak. Bagaikan segala pergerakan terhenti. Saya hanya mampu menarik nafas, cuba mententeramkan diri. Tidak perlu lagi saya bertanya, apa sakit mak, bila mak meninggal, di mana mak menghembuskan nafas terakhir. Segala persoalan bertukar menjadi jawapan. Yang penting, mak sudah tak ada.

Kosong sekeliling

Saya terpaku di katil hampir lima minit, memandang kosong sekeliling. Terbayang wajah kudus mak, bicara manja mak, nasihat bermakna mak, kelembutan tangan mak, syahdu suara mak mengaji al-Quran, tekunnya mak menjagaku hampir sebulan ketika sakit, gelisahnya mak bila diberitahu SB selalu menganggu kehidupanku, dan sepinya dunia yang terasa menghimpit dan menggigit.

Terdengar isteri sibuk mengejutkan anak-anak. Yang kecil, Umar Mukhtar merengek. Selepas menyusun kembali tarikan nafas, saya turut membangunkan anak-anak lain. Luqman Hakim kebingungan bila diminta cepat bersiap balik kampung: "Buat apa balik kampung. Abang nak periksa besok."

Adiknya, Nurul Syafiqah dan Ikmal Syafiq, mengeliat kiri dan kanan, maklumlah, malam tadi mereka tidur selepas 12 tengah malam.

Tanpa menunggu anak-anak bangun, saya ke bilik air. Di samping wajah ibu memenuhi ruang rumah, sekilas ingatan buat bapa, yang meninggal dunia hampir 20 tahun lalu, menyentuh kalbu. Pandangan tertumpu kerusi di anjung rumah, tempat mak selalu berehat dan berbual mesra denganku bila datang KL.

Kesedihan rupanya cukup menyakitkan.

Lemas dan sesak

Pancuran air panas tidak dapat menghilangkan kedinginan Subuh. Siramannya hanya dari dada ke bawah. Jika bermula dari kepala, terasa lemas dan sesak. Semasa membentang sejadah, sebak di dada memuncak.

Pipiku panas menahan larian air mata. Di bilik sembahyang itulah mak selalu mengurut badanku sambil bercerita pahit manis kisah silam dan gelagat cucu-cucunya di kampung, memicit kepalaku sambil mengingatkan pantang larang sakit yang kutanggung.

Selalunya bila mak datang, mak akan 'melaporkan' segala perkembangan di kampung, siapa yang akan naik haji, siapa yang berkahwin, siapa yang meninggal, apa khabar saudara di kampung, sihatkah Teh, Tok Su, Tok Jam, Wa, Pak Su.

Sambil berteleku memohon doa, kurasakan perjalanan hidup ini terlalu singkat. Baru beberapa minggu lalu, mak ceria bersama cucu-cucunya, bergembira bersama menantunya, langsung tidak menampakkan sebarang penyakit serius yang ditanggungnya.

Usah terlewat membalas jasa ibu bapa


Sejak Umar lahir enam bulan lalu, sudah empat kali mak ke KL, menguruskan isteriku, menemaniku di hospital, dan kali terakhir "nak tengok rumah baru Mad (panggilan untuk diriku)".

Selepas pak meninggal, saya selalu menghayati kata-kata nasihat yang cukup bermakna: "Selalunya, apabila kita teringat untuk membalas jasa ibu dan ayah, kita sudah terlewat."

Saya genggam sungguh-sungguh tuntutan di sebaliknya. Janganlah ada apa-apa tindakan dan kata-kata yang boleh menumpahkan air mata mak. Berbaktilah semasa mereka masih segar bugar, jangan ditunggu lagi. Menunggu bermakna kita pasti terlewat, percayalah.

Mak mungkin tak tahu banyak tentang pergolakan semasa, tetapi maklah yang menjadi pendorong dan sumber inspirasi selama ini. Bermula selepas dipecat UTM, ditangkap ISA, disusahkan kerjaku sebagai penulis, mak amat memahami perasaan dan kehendak anak kelimanya ini.

Kedegilanku untuk terus mencabar, sejak zaman kampus, mungkin menggusarkannya tetapi sedikitpun tidak pernah dihalangnya, dan saya langsung tidak merasakan mak tidak selesa dengan apa yang saya lakukan.

Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kampung Raja, Kubang Pasu, cukup lama dan panjang sekali.

Sebelum bertolak, isteri sempat membisikkan, "inilah saatnya yang paling takut ditempuh, pulang ke kampung, tanpa mak yang menunggu ... akhirnya detik itu datang juga."

Wajah mak di mana-mana

Melalui lebuh raya, pandangan dilemparkan di kejauhan mencari makna sisa-sisa hidup di sebalik wajah mak yang melintas di mana-mana.

Abang sulungku, Dinsman, rupanya masih belum tiba, ketika kami sampai. Dia dalam perjalanan dari Kota Bharu. Kak Ton, Kak Na, Bang Ludin, Adik Ishak menyimpan kesedihan. Alhamdulillah, mereka di sisi mak ketika mak nazak, kesempatan paling bermakna buat seorang anak.

Sambil menahan air mata, wajah syahdu mak kukucup:"Semoga Allah mengasihinya, sebagaimana mak mengasihiku di masa aku kecil hinggalah ke detik ini."

Buat pembaca, mohon maaf kerana catatan ini terlalu bersifat peribadi.

Al-Fatihah buat Aishah Megat Hamzah.

* Tulisan ini disiarkan pertama kalinya oleh majalah Detik keluaran 15 Mei 1999 (yang kemudiannya diharamkan KDN). Beberapa nama yang disebutkan dalam artikel ini seperti puteriku, Nurul Syafiqah; nenek, Tok Jam; nenek saudara, Tok Su; dan mak saudara, Wa, juga telah meninggal dunia.

artikel asal terdapat di sini

7.4.28

Tips Menghargai Pasangan

Masa dok surfing kat blog Dr Lo'lo' terjumpa artikel ni. Aku pun dah lama tak update blog.

Khusus untuk diriku & semua blogger lelaki...

Tips Menghargai Pasangan: Isteri Dulu……

Tips ini adalah untuk pasangan yang sah dinikahkan, bagi yang belum tu, boleh jugak baca untuk knowledge;

1. Anggap pasangan seperti diri sendiri
Menganggap pasangan sebagai diri sendiri yang harus dihargai, dibelai, dihormati, disayangi dan dikasihi. Semua orang suka dibelai dan dikasihi apatah lagi pasangan suami dan isteri. Mengapa selepas berkahwin cinta tidak sehangat sewaktu bercinta. Inilah yang sering diabaikan oleh banyak pasangan. Pasangan anda adalah cerminan diri anda sendiri. Kemana pun anda pergi potret wajahnya perlu anda bawa bersama. Jika ini diamalkan selalu, rumahtangga akan menjadi bahagia.

2. Isteri bukan pembantu rumah
Banyak suami menganggap bahawa kerja-kerja rumah adalah tanggungjawab isteri seratus peratus. Walhal dalam Islam sendiri tidak ada hukum yang mengatakan bahawa isteri wajib melakukan kerja-kerja rumah. Cuma, ajaran Islam mengatakan bahawa wanita berkahwin yang taat dengan suami dan Tuhan, menjaga harta dan maruah suami dengan sebaik akan dijamin masuk syurga. Itu sahaja. Atas jaminan inilah ramai wanita tidak berkira dengan kerja-kerja rumah yang mereka lakukan selama ini.

3. Isteri adalah manusia
Mereka ialah kaum wanita yang penuh dengan perasaan emosi. Apabila mereka redha dan bahagia dengan setiap perkara yang mereka lakukan, maka perasaan mereka tenang dan gembira. Namun jika mereka tertekan dengan apa yang berlaku, maka emosi mereka mulai berkecamuk dan sering ingin mencari jalan keluar daripada masalah yang mereka hadapi.

4. Ingat tarikh penting
Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa sahaja apatah lagi daripada orang yang disayangi. Jika suami seorang yang prihatin dan menyayangi isterinya, apalah salahnya jika dia memberikan hadiah kepada isterinya. Hadiah tidak perlu terlalu mahal. Cukup sekadar seutas jam ataupun sehelai tudung. Jika 'budget' anda tidak mencukupi, sekuntum bunga dan sekeping kad sudah memadai. Hati isteri akan tersentuh dengan pemberian hadiah dan lebih terharu jika anda sempat menulis sepatah dua kata penghargaan di dalamnya seperti 'terima kasih di atas segala pengorbanan sayang selama ini'

5. Bantu ringankan tugas isteri
Suami perlu turun padang membantu isteri, jika setiap hari isteri anda bertungkus lumus memasak, membasuh dan mengemas rumah. Maka suamipun perlu membantu. Jika anda tidak mahir memasak makanan yang berat seperti lauk pauk cukup sekadar menggoreng ikan atau telur. Cuba perhatikan isteri anda yang sedang menikmati makanan yang anda masak. Tentu dia berasa gembira dan tersenyum.

6. Bawa isteri berehat
Kebanyakan suami menganggap berjauhan daripada isteri adalah suatu kebebasan baginya. Kerana isteri tidak dapat menghidu apakah yang dilakukan di belakangya. Kini, anda cuba terbalikkan situasi ini. Sentiasa bawa isteri berjalan-jalan dan berehat di tempat-tempat peranginan yang menarik seperti Genting Highlands ataupun Fraser Hills. Walaupun ia nampak remeh, tetapi setiap isteri pasti akan menghargai saat-saat manis sewaktu berehat di situ.

7. Ciuman khas untuk isterimu
Cuba anda tanya diri sendiri bilakah kali terakhir anda mencium dahi isteri anda ketika dia berehat setelah begitu penat bekerja. Tahukah anda ciuman anda di dahi atau kucupan di bibirnya dapat menghilangkan segala kepenatan dan tekanan pada dirinya hari itu. Begitulah kuatnya kuasa ciuman suami kepada isteri.

8. Beri pujian kepada isteri
Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas. Pujian ini penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur. Memanglah wajar isteri penat jika dia terpaksa bangun pagi seawal lima pagi bagi memastikan semuanya beres demi kemudahan suami dan anak-anak. Kemudian tidur pula paling lewat kerana sibuk menyediakan persiapan untuk esok hari.

9. Dengar pendapat isteri
Suami isteri perlu sering bertukar-tukar pendapat tidak kira taraf pendidikan atau profesionalisme mereka. Isu-isu semasa boleh dijadikan sebagai 'ice-breaking'. Kemudian, berbincanglah tentang hal rumahtangga dan masa depan. Suami boleh bertanyakan pandangan isteri tentang problem kerjanya. Malah isteri tentu berminat hendak mengetahui 'gosip' pejabat selepas seharian berhempas pulas di rumah. Dari situ isteri dapat mengenali karektor rakan-rakan pejabat suami secara tidak langsung.

10. Penuhi hajat isteri
Bukan semua hajat isteri boleh dipenuhi oleh suami. Jika isteri berhajatkan sebuah mesin basuh ataupun mesih jahit, pihak suami mungkin terpaksa berfikir dua atau tiga kali sebelum memenuhinya. Bagaimanapun, jika anda tidak berjaya memenuhi hajat isteri untuk masa yang terdekat, simpanlah hajat isteri anda itu dan tunaikanlah apabila anda berpeluang kelak. Bukankah pemberian itu melambangkan habawa anda adalah suami yang amat menghargai pengorbanan isteri.

Selamat menunaikan tanggungjawab masing-masing dengan seikhlasnya... "Sahabat yang soleh malunya mengatasi perawan, beraninya mengatasi pahlawan, cintanya bukan pada gambaran, rindunya bukan pada pertemuan, tetapi di hatinya.."

p/s: dah lama dah blog ni tak update.

24.3.28

Re: Antara Realiti dan Fantasi II

Saya ingin mengulas entry Cik Akira.
Bukannya saya mempertikaikan sangat anugerah yg diterima oleh Najmil Faiz. Yg saya terkilan sangat apsal Siti Fatimah tak diisytiharkan pelajar terbaik SPM tahun ni? Tu saja.

Lantak la kalu gomen(aku pun keje ngan gomen) nak bagi 10 anugerah(bleh bagi pelbagai nama pun). Tapi kalu sekadar baru proposal je... Cara media highlight isu tu berlebih2 sangat.
Memang jika kejayaan kita raikan tak kira UMNO atau PAS.
Malas nak komen panjang(mmg tak reti pun).

Akhir kata, memang wajar Najmil Faiz dijadikan salah satu ikon bagi remaja. Begitu juga Pelajar Terbaik SPM Kelantan Siti Fatimah. Kedua2 ini sangatlah baik dibandingkan dengan Mawi, Vince dan graduan AF.

p/s: Lama lagi ka Cik Akira nak grad. Bila start final? Bila nak makan nasi minyak? Kalu buat sekitar Utara ni insya Allah saya pi. Teringin gak tgk awek lawa & happy go lucky ni.

Nasib SAR di bumi Melayu bertuah

Utusan kelmarin.














Rasional penyerahan sekolah di bawah kelolaan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) itu ialah bagi meningkatkan kualiti pengurusan dan kelancaran pembelajaran serta kebajikan para guru.


Alasan je. Apsal kat Kelantan tak jadi cam negeri2 lain? Lihatlah bagaimana cemerlangnya Yayasan Islam Kelantan.YIK menawarkan 8 ribu tempat bagi pelajar Tingkatan Satu.


Ada SAR negeri lain mampu sedia tempat sebanyak ni?Maktab Mahmud yg top gak tak seramai itu.



Kalau tak berkenan nak tolong SAR tak yah la buat pelbagai alasan.

p/s: Dengar cite Maktab Mahmud akan diserahkan gak kepada Kementerian Pendidikan kecuali Maktab Mahmud Alor Setar, Yan & Langkawi . Moga ini tak berlaku. Amin.



Jika PAS menguasai Kedah nanti, insya Allah Maktab Mahmud akan cemerlang seperti YIK. Kalu ada rezeki, aku bercadang nak hantar bunaiya aku ke YIK. Kalu dak Maktab Mahmud pun jadilah.

22.3.28

Belasungkawa

Pada hari Rabu lepas(4/4/07) Pak Din DJ popular KedahFM telah pulang ke rahmatullah.

Pendengar radio di kawasan utara pastinya cukup mengenalinya. Beliau cukup diminati oleh semua golongan kerana sifat jenaka & happy go luckynya. Geng2 PAS juga mengenali beliau kerana beliau merupakan penyokong PAS. Apatah lagi beliau merupakan penyokong kuat Kedah walaupun berasal dari Johor.

Beliau merupakan DJ pilihanku selain DJ Abg Tanjung(telah pun pencen) & Yaffar Shahab(Kini di Selangor FM). Kehilangannya tidak dapat diganti... Al- Fatihah

3 perkara milik kita

1- Makanan yg kita makan apabila dikeluarkan sisanya sebgai najis. Jika dalam perut mungkin boleh terkeluar(muntah) balik.

2- Pakaian/barangan yg kita pakai apabila ianya sudah lusuh/rosak.

3- Harta yang dimiliki apabila disedekahkan. Kerana pahalanya menanti kita di akhirat. Harta yg tinggal apabila kita mati akan menjadi hak mereka yg hidup.

Selain dari 3 perkara ini semuanya bukan milik kita...

wallahua'lam

p/s: saya dalam proses nak register streamyx. Tak pasti bila. Terdapat beberapa perkara lain yang leboh penting yg perlu didahulukan.

16.3.28

Mencari yg halal itu...


Mencari yg halal itu fardhu(wajib) bg umat islam. Gerenti ramai yg selalu dengar ungkapan ini.Apa kaitannya?







So kesimpulannya:-
- KWSP pelaburannya tidak syarie 100% kerana ada pelabur non-muslim?
- dividen KWSP setiap tahun adalah haram. Bleh tak guna duit haram ni?
- w/p KWSP ditadbir kerajaan (rata2 pegawainya melayu islam) pelaburannya tidak semuanya islam. Bolehkah ini dikatakan antara ciri2 islam hadhari(had hari)?

14.3.28

Perpecahan...

Perpecahan kali ke 2 kini berlaku. Sebelum ni berlaku krisis pada 1993. Sukar dikatakan siapa yg betul. Yg pasti bagiku aku tetap pada yg lama. Setakat maklumat yg kuterima aku tak menerima GU yg baru.

Geng2 PB, Perak & Tanah Liat, BM camna? Bagaimana x sifuku Azhan Hashim(x-upm)? Adakah hang sebelah Amrahi Buang?.

Apapun semuanya telah terjadi. Bagiku kemungkinan berpecah lagi tidak dapat dielakkan lagi. Jangan bimbang. Biarpun kita mungkin tidak mendapat keadilan dunia, akhirat pasti akan terlaksana keadilan. Insya-Allah

11.3.28

12 Rabiulawwal akan menjelang


Banyakkan selawat sempena ulangtahun kelahiran Habibullah(Kekasih Allah). Susuri kehidupan baginda. Bagaimana baginda bekorban harta & nyawa demi menegakkan Islam di muka bumi.

Jika ingin menyambutnya dengan berarak di Bukit Jalil silakan. Berselawatlah sepanjang jalan memuji baginda. Namun harus diingat. Kalau sekadar berarak sahaja tak de apa benda pun. Kalu nak kira kita menyambutnya siapalah kita dibandingkan dengan Abu Jahal yg sanggup membebaskan seorang hamba & menyembelih 100 ekor unta. Yg paling penting ialah kita mengikut sunnah nabi. Ikut apa yg disuruh tinggal apa yg dilarang.

Akhirkalam selamat menyambut Malidur Rasul. Banyakkan salawat ke atas baginda & mengikut segala sunnah beliau. Jangan jadi seperti Abu Lahab. Gembira menyambut kelahiran tetapi menjadi penentang utama dakwah baginda. Amin

Bacaan Tambahan
Tema Maulidur Rasul, jangan tinggal ucapan semata-mata;
Muhammad s.a.w.: Insan teladan terunggul yang dipuja sepanjang zaman;
Sambut Maulidur Rasul tanpa memusuhi sunnahnya

10.3.28

Mengelakkan pembaziran..

BH kelmarin

Semua banglo, kilang dan bangunan institusi seperti sekolah, akan diwajib memasang sistem penuaian hujan untuk menjimatkan penggunaan air yang dirawat

Patutnya surau & masjid juga buat camni. Kumpulkan air wudhuk jemaah & gunakannya semula untuk tujuan lain. Macam Masjid Tikam Batu, Sungai Petani. Air wudhuk dikumpulkan dlm kok(takungan konkrit) yg kemudiannya digunakan untuk menyiram pokok bunga yg ditanam. Bukankah tu jimat?

p/s: Kita buat Perkampungan Hadhari(baca ada had ada hari) belanja RM10 juta tak membazir? Terjun bebas Putera UMNO menguntungkan? Tanam Quran di Kutub untung?. Jet peribadi baru RM200 juta? Banyak lagi la...

26.2.28

Fiqh III


Apa yg dikatakan air mutlak? Bahasa mudahnya ialah air saja(slang utara). Iaitu air asli(tulen/pure) yg tidak bercampur dengan bahan lain seperti air tebu, air kopi dll. Sekiranya bercampur hendaklah air tersebut(2 kolah) tiada perubahan pada ain(fizikal), bau & rasa.

Soalan
Bagaimanakah air paip yg kita gunakan untuk berwudhuk? Bolehkah air klorin yg jika berbau digunakan untuk berwudhuk/mengangkat hadas? Air ammonia camna plak?

Silalah bertanya kepada yg arif ye...

Artikel berkaitan.
Fiqh I dan II

Ayuh! Segera mendaftar

Adakah anda menyokong/tidak menyokong dia, dia atau dia? Pastikan nama anda tersenarai. Daftar kan dengan SPR dimana-mana pejabat pos berhampiran. Bawa bersama ic anda. Jika anda telah mendaftar, tetapi nama anda tiada dalam senarai pemilih/berada di tempat lain sila buat bantahan.

W/p anda bukan mengundi secara langsung di kawasan yg mereka tandingi, undi anda akan menentukan samada kawan/lawan mereka yg akan berkhidmat untuk anda. Jadi ayuhlah mendaftar/menyemak daftar pemilih.

Aik! Dia kona plak?

he did not label all women bloggers as liars.

reference to an Indonesian journalist who wrote in her blog about the ministry’s inefficiency.

boleh percaya ke kenyataan penafiannya?

22.2.28

Saya bukan pembohong & menganggur!

Merujuk kepada kenyataan Menteri Pelancongan, saya ingin menafikan kenyataan tersebut.


Bagi saya:-
tulisan saya(sepanjang pengetahuan aku) semuanya adalah benar.
- Jika 80%(dari 10 ribu) blogger wanita adalah penganggur
bagaimanakah mereka mendapat akses internet? Adakah 8 ribu wanita semuanya suri rumah yg melayari internet dari rumah suaminya?
- Beliau perlu menyatakan sumber maklumatnya. Jika setakat sedap mulut dia je, maka dia juga menteri cakap tak boleh pakai.

Adakah anda bersetuju dengan kenyataannya?

Silalah komen

Antara blog yg mengulas:-
Rocky's Bru, Ibnu Abdullah,Afifi , A Kadir Jasin , Kitaro Minami dan Pa'chik ,

19.2.28

Islamic Loan

Pagi tadi baca sat harakahdaily. Bila sampai kat artikel ni ada la komen seorg pembaca yg berbunyi

Pinjaman Bank Islam Tinggi
Harga Rumah dibeli RM100,000 dan kena bayar balik RM250,000 (termasuk faedah RM150,000) selama 25 tahun bayaran balik.
Jadi kenapa bank islam spt bank Islam perlu caj sampai 150% pada mereka yang ingin meminjamnya.?
Saya cadangkan pihak berkenaan dapat memperbetul service caj supaya orang ramai terutama orang islam dapat membuat pinjaman cara islam.

…….

Untuk pengetahuan semua, pinjaman perumahan kerajaan yang interestnya(sama je islamik/konvensionalnya) 4% pun camtu gak. Cam aku-



Pinjam ,a = RM 111,244.00
Interest 4% selama 25 tahun, b = RM 164,771.00
Maka jumlah dibayar a+b = RM 276,015.88.
So bagi loan 25 tahun, 12.5 tahun kita hanya membayar faedahnya sahaja.

Jadi kalu buat loan 4%(loan gomen) yg paling murah pun kena bayar lebih kurang 2 kali ganda dari harga rumah. Pinjam 100 bayar 200 dalam masa 25 tahun. Bayangkan kalu pinjam ngan bank-bank.

Kepada semua
- kadar BLR ditetapkan oleh Bank Negara.
- Katakana BLR 3.5 & kadar keuntungan bank 2 % maka interest jadi 5.5%. Jadi camna nak diturunkan lagi faedah? Semua bank wajib mengikut BLR Bank Negara.

So kalu nak turunkan kadar faedah kadar BLR hendaklah diturunkan serendah mungkin. Tapi ini mungkin boleh memberi kesan ekonomi Negara.

2. Bagi aku 4% memang rendah, tapi kalu 25 tahun? So kalu bank islam nak turunkan kadar interest semaksima mungkin, BLR juga perlu diturunkan.

3. Apa pilihan lagi yg kita ada selain Bank Islam? Bank Rakyat dan Bank Muamalat sahaja. Carilah yg paling rendah. Bank-bank yg lain hanya bahagian perbankan islam je yg islamik. Yg corenya still konvensional.




p/s: tahukah anda bahawa di Malaysia ni terdapat hanya satu negeri yg menawarkan pinjaman perumahan tanpa faedah?

10.2.28

Teringin nak guna streamyx....

Aku teringin nak guna streamyx kat umah. Aku teringin nak download naruto, driver2 dan bermacam2 lagi. Apatah lagi senenjak opis ni pasang fortigate. sampai nak masuk download.com pun kena block. Opis hour plak hanya bleh download fail < 3MB.

Antara sebab yg buat aku tak sanggup melakukannya

- Pakej RM88 bagiku mahai sangat. Udahlah line telefon kena bayaq RM25. Kena beratur panjang kat TM Point bila nak bayaq. Dulu ada iklan kat tv yg lelaki tu suruh member tunggu sat pasai dia nak settle bil kat TM Point. member tak dan nak bukak seat belt lagi dah siap masuk keta balik. Melampau sungguh iklan tu..

Kelmarin pi tanya pasai Streamyx. Udahlah suara deras. Intonasi dia pun tak mesra pelanggan. Q? 10 minit aku tunggu nak pi tanya je...Hampeh!

- banyak komplen aku baca kat paper & internet pasai problemnya streamyx. Ada yg line terganggu sebulan tapi masih kena bayaq sewa line. Iskh! lintah darat sungguh depa ni

So buat masa ni aku still x nak guna streamyx.
- kalu nak download naruto aku mintak sorang member tolong copy.
- Kalu nak layari website yg kena block aku pakai proxy website
- kalu nak update blog aku guna pc opis
- kalu nak surfing/download(<3MB) pun aku guna pc opis

Pendek kata aku akan kerjakan pc opis semaksima mungkin.


p/s: ramai blogger guna stramyx kan? Kalu ada komen(pujian pun boleh. Ada ka?)sudi2 kanlah share sekali ye...

8.2.28

Tag Men”Tag”

Aku kena tag ngan Kak Ah Ni.


Yg weird pasai diri aku(byk tapi cukuplah 6 je...)

- Aku hantu mengaji. Banyak ustaz yg aku pi. Dari yg lembut hingga yg keras. Tapi kalu keras/lembut pun ada point. Cam ustaz Shahril Long. Straight sebut nama UMNO. Contohnya 10 sebab mengapa kita xleh menyokong UMNO. Gitulah tamat yg no 1

-Sesapa yg first time kenai aku kata aku ni cengi(garang). Pernah masa kursus induksi dulu aku cakap straight je ISA tu zalim. Tapi ada point la. Siap bagi hujjah al-quran lg. Camtu gak la ngan Mat rempit. Zalim. Patut belasah je. Patut masa nak buat road block tu kalu mat rempit lalu rentang rantai je. Biaq depa tertiarap kat jalan. Dengan bond, org tua malahan kanak-kanak pun dilanggarnya apa cerita. Sapa nak tanggung suami kehilangan anak/ isteri? No 2

- Aku kalu janji ngan org kalu kata 2.30 ptg, lima minit sebelum tu aku mai dah. Depa saja buat lambat 10 minit ke siap la kena sound(x la sampai maki). Sampai member skerja sebilik(aku duk berdua. Lelaki tau!) kata kalu janji ngan aku 2.30 maka kena mai 2.30. Jangan lewat. No 3

- Aku minat cerita saintifik cam X-Files & CSI. Antara cite lawan yg aku minat ialah Naruto, Justise League, Batman. So kesimpulannya aku minat kartun lawan2 . Tapi bukan semua. No 4

- Aku cukup anti ngan Tabligh & Wahabi. Maybe bukan suma. Tapi kebanyakan yg aku jumpa(Tabligh je) asyik ajak keluar berdakwah je. 1 hari, 3 hari, sebulan dan 40 hari. Korang nak keluar keluarlah.
a) Ni sampai keluar anak bini makan pasir apa cerita?
b) Kat tempat aku ada la sorg Tabligh(dr enginering) siap kata kita tak bleh mengaji kitab Munyatul Musolli(ttg fiqh mazhab syafie) kerana surau ni surau antarabangsa(ramai student Pak Arab dok kat sini) Habih tu camna kita nak tau solat kita betui2 ikut syafie?. Tanya Pak Arab?
c) nabi tak amal pun politik untuk bernegara.
No 5.

- Aku ni hantu blog(rajin membaca). Hari-hari aku surf website hampir 20 buah. Banyak? Aku just baca je. Dengan Mozilla Thuderbird. Apatah lagi takde keje je... No last.



Blogger berikut aku nak tag:
1.loveujordan

2.khairyn

3.afifi

4.al-faqir

5.AL-HUSSEYN

6.Kitaro Minami


p/s: Kalu depa x respon pun xpe. Kalu respon lagi baik.

26.1.28

Kisah cinta

Pernah kena cinta beruk masa kat sekolah/poli/U? Jenguklah ke blog ini. Best tau susunan ayat dia. walaupun aku bukan budak art tapi kalu kena bahasa dia ngan jiwa aku mmg aku baca punya. Apatah lagi kalu cite ada elemen islamik. Lagi la.. So bacalah artikel Cinta Luar Biasa 1, 2, 3, 4, 5 & 6. Maybe ada lagi sequelnya. Tanya la tuan blogger.

Aku pun ada kisah cinta. Tapi x wajar didedahkan. Mana yg lepaih aku tobat lahom dah. cukuplah dengan sayang n bunaiya tercinta ni.

p/s:Tobat lahom ni ialah taubat yang sesungguh-sungguh tobat la... Dalam istilah islam ialah taubat nasuha

Cerita Tabika

Bukan Islam boleh doa ikut cara sendiri: Kabinet

Kabinet telah mengarahkan agar pembacaan doa di majlis-majlis rasmi yang turut dihadiri bukan Islam dilakukan dengan cara yang turut juga menghormati amalan agama mereka.

Selama ini kita tak pernah memaksa non-muslim berdoa bersama kita. Aku kat sekolah dulu pun cha ya nun alif n alif ya nun dal ya ramai. Tiada paksaan.

“Di tabika-tabika perpaduan, arahan sudah dikeluarkan supaya bacaan doa tidak diamalkan. Ada guru-guru yang berasa seronok apabila kanak-kanak bukan Islam pun boleh mengikut membaca doa, tetapi saya ingatkan mereka bahawa itu sesuatu yang melanggar etika kerana mereka masih kanak-kanak.

Habih la selepas ini. Kalu nak ajar anak kena la pi Pasti, Taski, Taska atau mana2 kindergarten islamik. Kalu takat ajar baca doa makan dlm bm non-muslim pub bleh baca. So pas ni kalu nak anak-anak reti baca doa makan, doa qunut dsbnya carik la selain Tabika. Jangan salahkan ibu bapa yang x nak hantar anak-anak ke Tabika pas ni ye...

Makin kurang la kita nak berdakwah kepada non-muslim. Sudahlahlah media pun dok gila ngan hiburan sahaja.


p/s: yang peliknya idea ni timbul dari Pengarah Tabika yg Melayu Islam. Seronok la non-muslim. Tak yah mintak pun kita bagi.
Yang aku bimbang tentang musuh islam ni ialah yg dari dalam. Kalu yg luaq mudah kita nak tentang. Kalu musuh seagama, bekerja bersama, duduk bersama tapi mimipi lain2 camna?

qoute: Pokok besar takkan tumbang dengan kapak sahaja. Ia tumbang dengan bantuan hulunya yang juga dari kayu.

25.1.28

Uniknya Darul Sunnah

Kelmarin aku pi Perlis hantar adik ke Institut Perguruan Perlis(IPP). First time aku mai situ aku nampak beberapa keunikan yg takde kat negeri lain(Kedah, Perak, Selangor, Kelantan & Terengganu)

- masjidnya(sepanjang jalan dari Sanglang ke Kangar) semuanya bercat kuning & biru. Warna bendera Perlis)

- masa kat simpang empat nak gi ke Arau, Kangar, Kuala Perlis dari selatan aku tak nampak pun signboard ke IPP. begitu juga dari Kangar ke IPP(jalan lain). So ini satu elemen tak mesra pemandu/pelancong. Punya la banyak signboard kat situ. Tapi takde langsung signboard IPP. Nak sampai IPP baru ada signboard. Itupun terlajak terus ke Kangar. Tanya 2,3 orang baru jumpak.

- paip-paip(yg kecik tak termasuk) air di tepi jalan semuanya di cat biru. Ada plak tulisan cam Perpecahan sesama kita merugikan ummah(contohnya. aku tak ingat). Pergh! Memanfaat sumber sedia ada. maybe sebab tu tak banyak papan tanda kot.

- Dari Sanglang(kat Perlis bukan Sanglang, Kedah) kiri kanan jalan nampak bunga kertas je. Pelbagai saiz & warna. So terus berkenaan. Masa kat Kangar jumpa satu nurseri. Memang banyak bunga kertas kat situ. Tanya la berapa harga sepokok polibeg. RM4 satu beg. Mahai siot. Dengan begitu banyak ditanam bunga kertas dlm serata tempat RM4? Kat tempat aku bleh dapat 3 beg RM10. Tanya punya tanya kuli tu kata yg bunga tu dibeli dari Pulau Pinang. Patut pun. So aku syorkan MB perlis wujudkan satu nurseri yg khusus mengkaji & menjual bunga kertas. Jangan bimbang. Kalu bleh dapat 4 beg RM10 nanti aku beli bila aku pi sana lagi.

- Maya Karin kat situ(aku lupa bawak kamera) dgn pose berkuasa dengan rambutnya yg panjang mengurai. Maybe inilah kelebihan utama Darul Sunnah? Tapi kat sebuah negeri pantai timur dia bertudung. Maybe yg tudung ni bukan sunnah?

Maya Karin di Kelantan

Ada sesiapa nak share/komplen? Terutamanya orang perlis.

p/s: nanti aku pi Perlis lagi kalu aku bawak kamera aku tangkap gambar Maya Karin, paip-paip & masjid-masjid unik tu ye...Nanti korang semua bleh tengok, Insya Allah

19.1.28

Dunia akhir zaman

Ada satu hadis yg bermaksud "tidak datang satu tahun melainkan bertambahnya kejahatan & berkurangnya kebaikan"
Semakin tua usia dunia bermakna semakin hampirnya hari kiamat. Semakin banyak kejahatan yang melata di bumi. Antara contonya ialah surau pun diceroboh.

Bagaimana nak mengajar pencuri itu. Tak cukup sekadar banner “Terima kasih kepada pencuri-pencuri barang-barang surau ini sehingga habis semuanya hilang. Tapi ingat balasan Tuhan pasti akan tiba. Tunggu! Ya Allah berilah petunjuk kepada mereka ini... Amin.” Cukupkah sekadar membaca yassin 40 mlm. Jangan harap depa takut. So nak buat camna lagi?

Inilah masanya kita laksanakan kembali hukum hudud/had. Insya Allah. Hidup kita akan kembali aman.

- tapi kalu kita laksanakan hudud habih la org islam takde kaki tangan? Camna nak maju?
Arab Saudi yg laksana hudud senang nampak org kudung? Kedai2 sana waktu solat biaq camtu je. Ada sesiapa berani mencuri?.

Hendak seribu cara, tak nak seribu dalih..

18.1.28

Taqlid mazhab

Adakah anda mazhab syafie?Mari kita uji tentang beberapa perkara tentang solat.

1) Adakah anda mengisyaratkan/tegakkan jari telunjuk sewaktu tahhiyat pada ketika
a) Ketika membaca at-tahiyatulmuba..?
b) Ketika membaca ashadulallah...?
c) Ketika membaca illallah...?

2) Apabila selesai solat adakah anda menyapu muka dari
a) dari tengkuk naik ke kepala turun ke muka?
b) dari hujung kepala ke muka
c) dari atas kepala(jari tangan tegak ke atas turun ke muka?
d) dari muka arah kanan ke kiri
e) tidak berbuat apa-apa?

Apakah jawapan anda? Jika jawapan anda ialah 1)c & 2)d maka anda mazhab syafie. Jika tidak anda bermazhab yg lain atau tepatnya mazhab sendiri...

Untuk orang awam macam kita ramai yg mengamalkan mazhab ikutan/sendiri. Jangan bohong mengatakan kita mengamalkan 100% mazhab syafie. Soalnya bolehkah kita bertaqlid mazhab lain(Hanafi, Hambali atau Maliki) dlm beberapa perkara?

14.1.28

Bencana sebagai ujian

Ada orang anggap gempa bumi bukan dari Tuhan. Ia kejadian alam biasa. Seperti tanah runtuh dan banjir. Mereka tidak mahu mengaitkannya dengan Tuhan. Malah mungkin ketika berlaku kiamat sekali pun, mereka masih terus menafsirkan kehancuran dunia ini sebagai ‘bencana alam’.

Terpulang… Tafsiran mereka mungkin tidak salah. Tetapi dengan tafsiran begitu, mereka hanya dapat pelajaran dunia. Pelajaran yang tidak membawa mereka pulang kepada Tuhan.

Tetapi bagi yang merasakan setiap bencana itu sebagai bahasa Tuhan mengingatkan insan, mereka akan menafsirkannya dengan Allah, Tuhan sekalian alam. Dan kita ada banyak sebab untuk itu. Allah menyebut di dalam al-Quran bahawa kejahatan yang melata di bumi dan lautan, adalah hasil kerja tangan manusia. Allah timpakan musibah agar mereka kembali kepada-Nya (30:41).

Maka orang yang mengaitkan setiap kesenangan dan kesusahan hidup dengan Allah, akan mendapat mesej Allah dari kejadian itu. "Dapat baik, dekat kepada Allah dengan syukur. Dapat musibah, dekat kepada Allah dengan istighfar dan tawakkal”

saifulislam

Blog Pilihan I

Saya syorkan blogger suma berkunjung ke blog Saiful Islam. Banyak permata bermanfaat menunggu di sana. Insya Allah.

contohnya ialah NASYID YANG MENCACA MARBAKAN DIRI

11.1.28

Penawar di kala kepenatan

Khas buat sahabiah & sahabat blog lainnya.

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di
rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.

Suatu hari Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu dan berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua. Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s.a.w. ini.

"Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."

Dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca 'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali) dan 'Allahuakbar' (33 kali) pada setiap malam sebelum melelapkan mata. Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan), Insya-Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

Insya Allah

p/s: Amalkan juga membaca Al-Mathurat bagi ketenangan & kekuatan jiwa