22.1.27

Catatan ziarah pada 19/2/05

Pada 18/2/05 sewaktu berada dlm supermarket Minat aku terserempak dgn Mamat(nama samaran). Aik!sorang je. Mana anak bini hang?Pg td anak aku masuk GH Taiping. Aku terkedu jap. Sabarlah hang ye. Ada hikmahnya tu... Ok. Aku chow dulu. Aku tengok mukanya ada serabut sikit.

Malam tu pas abih ngaji U Mohd Noor Zakaria aku panggil Mat Pon.Esok hang free? Free. Aku nak ajak hang pi GH Taiping. Nak ziarah anak Mamat yg masuk wad pg kemarin. K. esok aku call hang balik. Ptg 19/2/05 aku call Pon. Jadi pi?Tak jadi. Aku ada hal lain. K. Takpe. Camna ni? aku nak pi ngan sapa? Aku bukan tau jalan pi GH Taiping nih. Pernah pi sekali tapi naik bas rombongan melawat seorg staff yg accident 3,4 thn lepas. Aku lena je dlm bas. Mana hapai jalan pun. Tetiba teringat kat Sayuti yg dok kat Simpang Lima. Call dia. Hang free? Apasai? Jom pi ziarah anak Mamat? Ok gak tu bang. Jom pi. Terdengar suara bini dia. K. Kui berapa hang nak mai rumah aku? Kul 4. K.Pas tu kita terus pi.

So kami pun pi ngan satu keta. Kat satu jam baru sampai. PB ke GH Taiping & PB ke GH Seberang Jaya lebih kurang sama je jaraknya. Tapi GH Taiping kena ikut jalan lama. Makan masa 1 jam. Kalu GH Seberang Jaya cuma setengah jam. Highway katakan.Hampir 5.30 ptg sampai. Tengok dari luar je. Depa dok tingkat bawah B1 wad pediatrik(kanak-kanak. Just parent(mak pak je) yg bleh masuk. Kami as visitor kena sembang dari luar je. Mamat & Haziq(abg. Sorang lg hazim mak dia bw balik) menunggu. Banyak la disembangkan. Haziq & Hazim ni kena lelah & kahak. So kena jaga makan & bila perlu kena sedut kahak dia.

Kesian aku tengok family depa nih. Bertuah lagi aku dr segi ni. w/p anak aku twin. Kekadang mai tak sihat serabut gak. Tapi taklah sampai kena tahan wad lagi. Kalu ikut kata U Shamsuri aku ni kena sujud syukur dah.

هناك 3 تعليقات:

ni gonchaq يقول...

sekarang kes lelah macam dah normal di kalangan kanak2 tapi zaman dolu2 tak adalah begitu common, agaknya perubahan cuaca atau pencemaran alam kot

joe penang يقول...

untuk pengetahuan suma member aku ni memang ada history lelah dlm family dia n bini dia. depa takde lelah. tp anak depa(dua2) ada lelah. Moga tetap istiqamah dgn ujian yg menimpa.amin

entahlah يقول...

Kalau ada family history lelah tu kebarangkalian nak dapat lelah amat tinggi. Tak semestinya kalau mak ayah tak de kalau nenek/datuk2 etc ada lelah maka cucu/cicit mungkin kena minta jauh2.

Dari cerita yang dipaparkan tu saya rasa lelah anak dia memang teruk sangat sampai masuk hospital.

Tetapi faktor2 lain yang boleh dielakkan kita cuba elak seperti memelihara haiwan macam kucing, anjing, merpati dan lain2, begitu juga elakkan dari merokok. Cuaca sejuk juga penyumbang utama, begitu juga exercise kadang2 membuatkan lelah menjadi teruk. Carpet kat rumah hendaklah sentiasa hoover selalu. Begitu juga kalau ada penyakit2 kulit seperti eczema dll(atopik) boleh menjadi faktor.

Kalau mak ayah terlihat anak2(kalau dah sah lelah) tercungap2 bernafas dan tak boleh cakap atau cakap tersekat2, atau ada bunyi dalam dada tu cepat2 lah bawa ke kecemasan kat hospital jangan tunggu lama2 sebab lelah/asthma boleh membawa mati.

Sekian sekadar berkongsi ilmu.