13.7.27

Family Day yg pilu

(tarikh pada gambar adalah tidak betul)

Sabtu , 4/8/05, 6.15 pg. Ibuku terima call dr wife sepupuku mengatakan rumah Mak Jang(MJ) telah terbakar. Ibuku(ayahku juga) bermalam di rumahku dengan Kak Cak(& her family)setelah pg kelmarin menghantar adik perempuanku ke PLKN di Ijok, Selama, Perak.

Kami lantas bergegas ke Tasek Gelugur. Aku lantas membatalkan hasrat pi family day my department ke Pantai Merdeka. Beg baju yg telahpun disiapkan utk perjumpaan yg ceria kini akan dibawa ke perjumpaan yg pilu.

Apabila kami sampai yg kelihatan di depan mata hanyalah puing2 tiang & dinding yg tersisa. Sebak memenuhi diri lantas mataku mula berair. MJ, 2 anaknya kelihatan bengkak mata akibat terlalu banyak menangis. Ramai sedara mara terdekat telah pun datang. Berat mata memandang berat lagi bahu memikulnya.

Bahagian ibu rumah di tingkat atas musnah sama sekali. Semua barang di atas rumah & dibawahnya habis musnah. 1 bilik dibawah(bersebelahan) habis musnah. Bilik yang lain hanya terkena tempias. Barang di bilik lain di bawah berjaya diselamatkan.

Kebakaran bermula dr tingkat atas(ibu rumah). 2 anak dara MJ tidur di atas. Mereka terjaga pada 3.30 pg apabila bantal mula terbakar akibat terkena ubat nyamuk. Hanya mereka yg memadamkan kebakaran itu tanpa memberitahu ibu bapanya mahupun tuknya yg tidur di bilik bawah. Mungkin ada lagi bara dlm bantal yg tersisa. Mereka selepas itu terus tidur di bilik lain di bawah.

Kakaknya terjaga kul 5.30 pg. Di kala itu api pun telah marak membakar ibu rumah. Mereka bergegas keluar & menyelamatkan barang2. Beberapa sedara yang lain(rumah kami adik beradik berdekatan, kiri kanan & depan) turut berusaha menyelamatkan barang. Bomba hanya datang sejam kemudian. Ibu rumah & di bawahnya habis musnah.
Tiada pili bomba(rumah kampong(melayu terutamanya)) kat kawasan kami. Habis 1 tank. Kebetulan ada telaga. Sedut air telaga then sembur. Barulah padam. Api dapat dihalang dari merebak ke dapur & bilik2 bawah.

Tak lama selepas aku sampai Tok Lan sampai. Patutlah sebelum tu aku nampak ketua Cawangan & Pemuda Cawangan sampai dulu. Nak kena sambut bos. Aku pun joint depa. Tinjau2 sekitar rumah. Depa syorkan minta bantuan dr Tabung TYT(gabenor penang) & JKM. Aku yg bara satu je. Sambil dok sembang ngan PJ aku rokok nipah masih berasap kat tangan. Cis! Ek sungguh kau. Buangla dulu rokok masa melawat rakyat.



So aku stopkan cite ni. Kalu korang nak tengok gambar2 lain klik di sini.

هناك تعليق واحد:

~ahni~ يقول...

Assalamualaikum, bila pulak Joe tukar rupa blog. Hari tu saya datang sini rupanya lain. BTw, nampak sgt dah lama tak ke sini. Blog sendiripun baru nak update after 2 weeks.

Betul ke tarikh 4/8/05 tu?