24.9.27

Satu perbualan yg berlalu

A : .....
B : .....
A : Saya nak bincang tentang bagaimana nak memohon kelulusan membina surau di tmn saya
B : Di mana tu?
A : ............
B : Bukankah di sana ada Masjid ..... ? Bukankah lebih aula mengimarahkan masjid?
A: Kami nak buat surau sebab nak menyatukan penduduk tmn. Ada 98 unit rumah. Lebih mudah bagi kami membuat persiapan kenduri kendara, dan kematian. Kalu ada pengajian kat masjid takde kat surau insya Allah kami pi la sana. At least seminggu sekali kami pi solat Jumaat.
B: terdiam...
A : .......
B: .......

A = aku yg mai nak tanya cam na nak buat surau
B = Ustaz yg aku jumpa

p/s: Kenapakah kita begitu skeptical bila tiba bab2 buat surau. Sedangkan maksiat di depan mata kita buat2 tak nampak?

هناك تعليقان (2):

anasalwa يقول...

Saudara Joe,
Permohonan saudara untuk membina surau akan lebih berkesan jika saudara tuliskan satu persatu manafaat yang di perolehi oleh penduduk taman x.
Apabila telinga mendengar dan mata melihat (written memo), ustaz tersebut berpeluang meneliti dan membaca memo saudara. Cuba dapatkan tandatangan dari penduduk taman x.

akirasuri يقول...

salam saudara joe..

saya terjumpa link blog saudara ni melalui article saya yang saudara publish di sini..apapun, selamat hari raya, maaf fizikal dan mental :)