25.12.26

Tips utk blogger


- Penat surf web blog kerana tak tau bila webmaster nak update?
- mempunyai banyak url blog utk disimpan? cam links blog ni? berlambak!
- sukar melayari kesemua blog serentak
- menyembunyikan url dr diketahui boss/org lain(asyik dok surf je..)

cubalah Mozilla Thunderbird. Ia ada ciri News & Blogs selain E-Mail. Ciri ini membolehkan setiap new entry update akan datang cam e-mail baru masuk.

klik kat News & Blogs, double click Manage Subcription, Click add, taip dlm feed url address web blog. Dihujungnya tambahkan atom.xml. Sebagai contoh http://goncar.blogspot.com akan jadi http://goncar.blogspot.com/atom.xml. then click ok.

nota: tak semua website/blog mempunyai RSS feed. Hanya yg ada RSS Feed je boleh. Utk blogspot tak semua boleh cam ngan http://www.kisahdengananak.blogspot.com/ nih.
utk lebih detail klik kat sini

هناك تعليق واحد:

~ahni~ يقول...

heheheh, itu tandanya kena potong sikit blog link tu....

dulu ada buat separate blog to keep all the link (macam sentralstation- kak teh punya)

thanks for the info