8.2.28

Tag Men”Tag”

Aku kena tag ngan Kak Ah Ni.


Yg weird pasai diri aku(byk tapi cukuplah 6 je...)

- Aku hantu mengaji. Banyak ustaz yg aku pi. Dari yg lembut hingga yg keras. Tapi kalu keras/lembut pun ada point. Cam ustaz Shahril Long. Straight sebut nama UMNO. Contohnya 10 sebab mengapa kita xleh menyokong UMNO. Gitulah tamat yg no 1

-Sesapa yg first time kenai aku kata aku ni cengi(garang). Pernah masa kursus induksi dulu aku cakap straight je ISA tu zalim. Tapi ada point la. Siap bagi hujjah al-quran lg. Camtu gak la ngan Mat rempit. Zalim. Patut belasah je. Patut masa nak buat road block tu kalu mat rempit lalu rentang rantai je. Biaq depa tertiarap kat jalan. Dengan bond, org tua malahan kanak-kanak pun dilanggarnya apa cerita. Sapa nak tanggung suami kehilangan anak/ isteri? No 2

- Aku kalu janji ngan org kalu kata 2.30 ptg, lima minit sebelum tu aku mai dah. Depa saja buat lambat 10 minit ke siap la kena sound(x la sampai maki). Sampai member skerja sebilik(aku duk berdua. Lelaki tau!) kata kalu janji ngan aku 2.30 maka kena mai 2.30. Jangan lewat. No 3

- Aku minat cerita saintifik cam X-Files & CSI. Antara cite lawan yg aku minat ialah Naruto, Justise League, Batman. So kesimpulannya aku minat kartun lawan2 . Tapi bukan semua. No 4

- Aku cukup anti ngan Tabligh & Wahabi. Maybe bukan suma. Tapi kebanyakan yg aku jumpa(Tabligh je) asyik ajak keluar berdakwah je. 1 hari, 3 hari, sebulan dan 40 hari. Korang nak keluar keluarlah.
a) Ni sampai keluar anak bini makan pasir apa cerita?
b) Kat tempat aku ada la sorg Tabligh(dr enginering) siap kata kita tak bleh mengaji kitab Munyatul Musolli(ttg fiqh mazhab syafie) kerana surau ni surau antarabangsa(ramai student Pak Arab dok kat sini) Habih tu camna kita nak tau solat kita betui2 ikut syafie?. Tanya Pak Arab?
c) nabi tak amal pun politik untuk bernegara.
No 5.

- Aku ni hantu blog(rajin membaca). Hari-hari aku surf website hampir 20 buah. Banyak? Aku just baca je. Dengan Mozilla Thuderbird. Apatah lagi takde keje je... No last.



Blogger berikut aku nak tag:
1.loveujordan

2.khairyn

3.afifi

4.al-faqir

5.AL-HUSSEYN

6.Kitaro Minami


p/s: Kalu depa x respon pun xpe. Kalu respon lagi baik.

هناك 6 تعليقات:

~ahni~ يقول...

Salam.

Jgn lah marah kena tag, saja suka2.

Yang no. 1 tu memang bagus, belajar tak pernah rugi kan. Mak saya pun macam tu walaupun dia mualaf, dia rajin betul belajar mengaji. BTW, mengaji yang Joe maksudkan ni mengaji al-quran kan? Sekarang mak saya tengah belajar ngaji berlagu (macam tilawah tu). Mak aje macam tu, anak dia (saya) tak pulak.

joe penang يقول...

slm juga
Xpe. Cek x marah aih! At least ada gak la entry baru.

No. 1 tu saya maksudkan kitab pengajian/kuning cam Bahrul Mazi, Aqidah Ahli Sunnah wal Jamaah dsbnya. Nak mengajar x mampu. So kenalah belajar. Memang minat taranum/berlagu nih. tapi tajwid pun tunggang langgang. Saya belajar tajwid kat Mari Mengaji TV9 & isteri saya. Boleh la jd imam dlm keluarga & member2 terdekat(bila member mai rmh).

p/s: cepatnya tau saya update? Mmg tunggu kot?he3

Kitaro Minami يقول...

Apa khabar Joe? Terima kasih kerana sudi melayari blog Kitaro. Kitaro dah add blog Joe dalam rangkaian blog Kitaro :)

khairyn يقول...

salam bertandang kembali.

mengaji rasanya tak pelik kan? Salah satu tuntutan agama. Belajar. Pernah bercita-cita hendak 'merumikan' kitab Muta'al badrin kepunyaan ayahanda saya tapi sampai sekarang belum tercapai. Kitab lama tapi isinya MasyaAllah indah sekali.

Tengah fikir, apa yang pelik tentang saya ;)

afifi يقول...

saya tak pelik sangat kot. susah dok pikir ape 6 yg pelik pd saya! sila lah!

azwanxtechsis يقول...

mister sam...siapa mamat tabligh tu? member sepejabat hang ka? yang aku tau member sepejabat hang wahabi ada laaa...